Verovilppien käräytyslomakkeen nimettömyys kuohuttaa – Verottajakin haluaisi lomakkeeseen tunnistautumisen

Verovilppien käräytyslomakkeen nimettömyyden pelätään johtavan kiusantekoon.

Kotimaa
Verovilppien käräytyslomake
Riina Kasurinen /Yle

Verohallinnon verovilppien käräytyslomakkeen nimettömyys on herättänyt kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookissa on saanut tuhansia jakoja kirjoitus, jossa pidetään ongelmallisena sitä, että Verohallinnon lomakkeessa ilmoittaja voi esittää syytöksiä verovilpeistä mielivaltaisesti vailla todisteita nimettömästi. Kirjoituksessa vaaditaan pankkitunnuksilla tunnistautumista palveluun. Samaa toivoo verottaja.

– Olisimme itsekin halunneet lomakkeeseen tunnistautumisen, mutta se ei ollut teknisesti mahdollista juuri nyt. Voi olla, että lomakkeeseen tulee tunnistautuminen tulevaisuudessa, ei kuitenkaan ainakaan ensi vuoden aikana. Verohallinto uudistaa järjestelmänsä lähivuosina ja silloin se voi olla mahdollista, Verohallinnon tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen sanoo.

– Pelkkää nimeä emme halunneet lomakkeeseen ilman tunnistautumista, koska silloin vihjeen olisi voinut antaa väärällä nimellä.

Kiusanteko liittyy riitatilanteisiin

Verohallintoon on tullut runsaasti vihjeitä verovilpeistä lomakkeen ansiosta. Kiusanteko- tai haitanteko-mielessä annettuja vääriä vihjeitä on kuitenkin tullut Säkkisen mukaan alle prosentti.

– Me katsomme aina tarkkaan vihjetietojen sisällön ja vertaamme sitä omiin tietoihimme. Esimerkiksi juuri äsken oli käsittelyssä tapaus, jossa vihjeen mukana oli kuitti ravintolasta. Kuitissa näkyi Y-tunnus, mutta verottajan tietojen mukaan ravintolan ei pitäisi olla toiminnassa lainkaan.

– Pääasiassa haitanteko-mielessä tehdyt ilmiannot liittyvät avioerotilanteisiin tai muihin riitatilanteisiin. Naapurit eivät käräyttele toisiaan.

Sosiaalisessa mediassa ollaan huolestuneita myös siitä, että anonyymien vihjeiden perusteella syyttömät tahot joutuvat raskaan todisteluprosessin kohteeksi perättömien vihjeiden perusteella.

– Ei siitä suurta taakkaa tule, koska verottaja tekee selvittelytyön, ei yrittäjä. Yrittäjään otetaan yhteyttä vasta sitten, jos vaikuttaa siltä, että vihje pitää paikkansa, Säkkinen sanoo.