1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tietotekniikan johtaja: "Isoa kännykänvalmistajaa tuskin enää Suomeen"

ICT-ala menestyy Suomessa takaiskuista huolimatta. Näin uskovat Tampereen yliopistojen asiantuntijat, joiden mukaan tulevaisuutta on ainakin pienehköillä ohjelmistoyrityksillä.

Microsoft ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä 2300 työntekijää Suomesta. Kuva: Ville Hakonen / Yle

Microsoftin massairtisanomiset kertovat ICT-alan peruuttamattomasta muutoksesta. Näin tilannetta arvioi Tampereen teknillisen yliopiston tietotekniikan laitoksen johtaja Tommi Mikkonen.

Alan asiantuntijoille riittää kuitenkin edelleen töitä myös Pirkanmaalla. Mikkosen mukaan varsinkin konkreettista ohjelmistotyötä tekevistä osaajista on pulaa.

– Eihän se tietenkään mukavaa ole, että miltään alalta irtisanotaan. Toisaalta kyllä teknillisille asiantuntijoille ainakin Tampereen seudulla on edelleen hyvinkin töitä tarjolla, Mikkonen uskoo.

Pienehköillä, ohjelmistoja rakentavilla yrityksillä on Mikkosen mukaan jopa huutava pula työntekijöistä. Tämä näkyy myös opiskelijoiden työtilanteessa.

– Saimme tänne vain osan toiveissamme olevista kesätyöntekijöistä. Kaikille muille löytyi yrityksistä kesätyöpaikat, Tommi Mikkonen toteaa.

Kielimuuri koettelee

ICT-ala on muuttumassa siten, että jatkossa ohjelmistotyö tehdään läheisessä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Isot ohjelmistoprojektit kuten esimerkiksi kännykän ohjelmisto on jatkossa yhä harvinaisempaa.

Kyllä teknillisille asiantuntijoille ainakin Tampereen seudulla on edelleen hyvin töitä tarjolla.

Tommi Mikkonen, TTY:n tietotekniikan laitoksen johtaja

Sitäkin enemmän Suomessa panostetaan webbi-palveluiden kehittämiseen ja ylläpitoon. Tämä tuo mukanaan kielimuurin.

– Asiakkaan on aina helpointa toimia samaa kieltä puhuvien kanssa. Käytännössä suomalaisten on helppo ostaa palveluja suomalaisilta ja ranskalaisten ranskalaisilta, Mikkonen sanoo.

Tabletteja sairaaloille

Kännyköiden valmistaminen on Mikkosen mukaan tulevaisuudessakin mahdollista. Siihen että tänne tulisi jokin uusi, iso kansainvälinen toimija joka ostaisi nyt lopetettavia toimintoja, hän ei usko.

– Suomi on melko syrjäinen ja aika pieni maa. Täällä voitaisiin kuitenkin tehdä vaikka uudenlaisia kännyköitä viranomaisille tai tabletteja sairaalakäyttöön, Tommi Mikkonen toteaa.

ICT-alan kasvuun uskoo myös tekniikan tohtori Mika Grundström Tampereen yliopistosta. Informaatiotieteiden yksikön johtajana toimivan Grundströmin mukaan alalla on jouduttu sopeutumaan muutoksiin aiemminkin.

– Osaamisen tarpeita ajatellen ICT-ala on aina ollut muuttuva toimiala. Opiskelijoita ajatellen tämä tarkoittaa, että omaa osaamista on täytynyt aina jatkuvasti päivittää, Grundström arvioi.