Salolaisten terveiset päättäjille: Töitä ja tukea tai viimeinen sammuttaa valot

Kysyimme salolaisilta, mitä Suomen Piilaaksosta on jäljellä, kun Nokia, Microsoft ja monet pienemmät yritykset ovat sen jättäneet. Avasimme verkkokyselyn, johon tuli alle vuorokaudessa yli 800 vastausta. Lisäksi kävimme Salossa haastattelemassa paikallisia.

talous
Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehtaalla Salossa portti on kiinni ja punainen liikennevalo palaa portin vierellä.
Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehdas Salossa, 9. heinäkuuta 2015.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Valtaosa vastaajista uskoo kaupungin tyhjenevän: "viimeinen sammuttaa valot", kommentoitiin kyselyä Facebookin kautta. 34 prosenttia eli lähes 300 vastaajaa uskoo Microsoftin lähdön olevan Salon kuolinisku.

– Kaupunki on ennestäänkin syvissä veloissa. Kouluja lakkautetaan. Tästä ei kaupunki enää selviä! Muutan pois, kirjoitti yksi vastaajista.

Kyselyyn tuli yhden päivän aikana 818 vastausta.

Yli puolet vastaajista uskoo, että asuntojen hinnat romahtavat, verot nousevat ja muidenkin kuin työttömiksi jääneiden olot Salossa heikkenevät.

– Salo on Suomen Detroit. Kaikkien Salon hintojen pitäisi romahtaa, sillä kulta-aikojen Salosta on enää haamu jäljellä, mutta asuntojen ja toimitilojen hinnat ovat pysyneet kulta-aikojen tasolla.

Moni uskoo, että uudella irtisanomisaallolla on kauaskantoisia seurauksia.

– Työttömyystilanne tulee näkymään suoraan kouluissa oppilaiden pahoinvoinnin lisääntymisenä. Tämän lisäksi on jo ilmoitettu ryhmäkokojen pienentämiseen myönnettyjen tukien loppumisesta... Koulupsykologeja tarvitaan lähitulevaisuudessa lisää. Lisäksi on tarjottava ilmaista harastustoimintaa vähävaraisille perheille, kommentoi eräs vastaaja.

Mauno Kontti
Mauno KonttoOlga Pihlman / Yle

– Salossa on sattunut niin paljon kaikenlaista. Kaupungin taloudellinen tilannekaan ei ole paras mahdollinen. Paljon täytyy tapahtua, että Salo lähtee uuteen nousuun, sanoo salolainen Mauno Kontto Salon torilla.

Loppu ei tullut puskista

Vastaajista 11 prosenttia oli sitä mieltä, että Microsoftin Salon toimipisteen lakkautus oli vain ajan kysymys. Moni vastaaja ihmettelikin sitä, miksi tähän ei varauduttu. Täytenä yllätyksenä eivät uutiset tulleet myöskään Microsoftilla töissä olevalle Sari Lehtola-Nummenpäälle.

Sari Lehtola-Nummenpää
Sari Lehtola-NummenpääOlga Pihlman / Yle

– Ei tämä puskista tullut. Toimenpiteiden laajuus ja rajuus kaikesta huolimatta yllätti. En osannut ajatella, että Salossa toiminta loppuu kokonaan. Vähän on tyhjä olo, hän sanoo.

Lehtola-Nummenpää kuuli uutisen kesälomallaan. Työntekijöillä ei vielä ole juurikaan tietoa siitä, kuinka asiassa edetään. Hänen mukaansa vaihtoehdot ovat Salossa kuitenkin aika vähäiset.

– Jonnekin muualle pitää todennäköisesti lähteä. Mutta katsotaan sitä rauhassa, ei tässä ole mitään syytä panikoitua.

Toivo pilkottaa kaikesta huolimatta

Kaiken hämmennyksen ja surun keskellä näkyy myös positiivista suhtautumista tulevaisuuteen.

– Elämässä on muutakin kuin työ. Muu elämä on mallillaan, joten olen luottavainen. Kyllä elämä tästä jotenkin lutviutuu, Microsoftilla työskentelevä Lehtola-Nummenpää sanoo.

28 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo vielä Salon uuteen nousuun. 23 prosenttia vastaajista uskoo, että teknologiateollisuuden raunioista voi nousta uutta yritystoimintaa.

Marjatta Hehko
Marjatta HehkoOlga Pihlman / Yle

– Kaikki miettivät, miten tästä jatketaan eteenpäin. Mikä täällä Salossa voisi olla se, mistä saadaan uutta intoa jaksamseen, pohtii Marjatta Hehko.

Tulevaisuudenuskosta huolimatta moni vastaaja pohti sitä, mistä kaupunkiin saadaan korvaavat työpaikat, kun työttömiä on jo ennestään. Kaupungin työvoimasta 15,5 prosenttia oli työttömänä tämän vuoden huhtikuussa.

Nyt Salon työttömyysasteen arvioidaan kipuavan 20 prosenttiin.

– Raskas paikka Salolle ja salolaisille, mutta pakko uskoa tulevaisuuteen, kommentoi eräs kyselyyn vastannut.

Osa pitää yrittäjyyttä ratkaisuna, mutta myös epäilijöitä löytyy.

– Jäin työttömäksi Broadcomin yt-rumbassa 2014. Alkuvuodesta päätin, että siirryn toiselle alalle, itseopiskelen ja teen hankitoja tulevaa yritystoimintaa varten. Syksyllä oli tarkoitus aloittaa, mutta starttirahojen puute siirtää haluani aloittaa yritys, kertoo eräs vastaaja.

Tiukat terveiset ministereille

Pääministeri Juha Sipilä, sisäministeri Petteri Orpo sekä muita ministereitä saapuu maanantaina Saloon tutustumaan tilanteeseen. Pyysimme kyselyssä salolaisia lähettämään ministereille terveisiä ja kysymyksiä.

Yleisin kysymys vastaajien huulilla oli, miten Saloon saadaan lisää työpaikkoja ja houkutellaan uusia työllistäviä yrityksiä. Moni halusi myös tietää, miten valtio aikoo tukea Saloa kriisin keskellä. Tukea toivottiin koko kaupungille – ei vain Microsoftilta irtisanottaville.

– Saloon täytyy luoda positiivinen ilmapiiri. Ei riitä, että nyt irtisanottavat saavat tukea, vaan myös aiemmin työttömiksi jääneet pitää huomioida tukien jaossa. Kaikille pitää olla sama lähtökohta ponnistaa eteenpäin.

Vastaajat esittivät päättäjille myös suoria parannuskohteita. Toivottiin muun muassa lisää rahaa palkkatukeen, koulutukseen ja yritysten houkutteluun. Useampi vastaaja esitti myös parannuksia liikenneyhteyksiin.

– Salo tarvitsee nyt nopeaa yhteyttä pääkaupunkiseudulle, koska työpaikat ovat pääkaupunkiseudulla, mutta siellä ei ole varaa asua. Nyt nopeasti junarata kuntoon.

Ehkä pysähdyttävin kysymys kuuluu:

– Miksi nuori jäisi Saloon?