Myös makaaminen tappaa – "Joskus on silti pakko levätä"

Makaaminen on yhtä vaarallista kuin istuminen. Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Sirpa Lusa muistuttaa silti, että joskus ihmisen on pakko levätä.

terveys
Jalat sohvalla.
Ilkka Kemppinen / Yle

Makaaminen on yhtä vaarallista kuin istuminen. Energian kulutus on nollassa sekä maatessa että istuessa, kertoo Työterveyslaitoksen Terveys ja työkyky -yksikön tiimipäällikkö Sirpa Lusa.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi kesäkuussa kansalliset suositukset istumisen vähentämiseksi. Lusa kertoo, että kaikenlainen pitkään kestävä paikallaan olo on terveydelle haitallista.

– Makaaminen ja istuminen eivät kumpikaan ole hyväksi aineenvaihdunnalle, Lusa sanoo.

Vaihda välillä asentoa

Lusan mukaan jatkuva paikallaan olo aiheuttaa ongelmia verenkiertoelimistölle ja sydämelle. Yksipuolinen asento johtaa tuki- ja liikuntaelinten sairauksille. Siksi Lusa muistuttaakin, että on hyvä vaihtaa välillä asentoa.

– Pitää myös muistaa, ettei makaaminen ole kokonaan kiellettyä. Ihmisen pitää istua ja maata palautuakseen ja levätäkseen, Lusa kertoo.

Koska ihminen tarvitsee lepoa, ei Lusan mukaan voida olla varmoja, onko makaaminen istumista vaarallisempaa.

Riskeistä pitäisi kertoa enemmän

Monet tekevät kotona töitä makuuasennossa. Pehmeän tyynyn käytöstä niskan alla ei ole tieteellistä tutkimusta. Lusan mukaan tyynyä kannattaa käyttää, jos se tuntuu hyvältä. Tällainen on esimerkiksi tuolille laitettava tyyny, joka aktivoi vartaloa.

Lusan mukaan jatkuvan paikallaan olon terveyshaitoista pitäisi kertoa enemmän työpaikoilla.

– Puhutaan paljon muun muassa sisäilmaongelmista, mutta paikallaan olo pitäisi sisällyttää muiden riskien joukkoon, Lusa sanoo.