1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kasvit majoittuvat hotellissa omistajan lomaillessa

Viherkasvin omistajien ikuinen pulma - kukkien kastelu loman aikana - on ratkaistu Helsingissä luovalla tavalla. Kahteen eläkeläisten palvelukeskukseen on perustettu kesäksi kasveille tarkoitettu hotelli. Kukat hoituvat vapaaehtoisvoimin ja samalla tutkitaan yhteisöllisyyden rakentumista sekä ihmisten välistä kanssakäymistä.

Muratti kasvihotellissa. Kuva: Mira Stenström / YLE

Kasvihotellit ovat toimineet kesän alusta Helsingissä Kinaporin ja Kampin palvelukeskuksissa. Kasveja hoidetaan vapaaehtoisvoimin ja ilmaiseksi. Kuka tahansa voi tuoda kukkansa hoitoon loman tai matkan ajaksi. Jokaisen kasvin tuojan on kirjoitettava kukan hoito-ohje saatteeksi kastelijoille.

Yksi kasvihotellin käyttäjistä on helsinkiläinen Terhikki Sumari. Hän toi hotelliin kaikki viherkasvinsa.

–Kesällä haluaa matkustaa. On aina hankalaa vaivata naapureita. Vaikka he mielellään kastelevat, niin kuitenkin siinä on huoli. Minusta idea on aivan loistava, Sumari sanoo.

Hotelli tuo erilaisia ihmisiä yhteen

Kasvihotelli on paitsi palvelu myös tutkimusprojekti. Aalto-yliopiston väitöstutkija, kiinalainen Yiying Wu sanoo, että kasvihotelli on eräänlainen yhteistyöpalvelu, jossa kuka tahansa voi auttaa ketä tahansa.

Kasvihotellia kokeiltiin jo viime vuonna toisaalla ja silloin naapurit hoitivat hotelliin tuotuja kukkia. Tällä kertaa palvelua haluttiin kokeilla toisenlaisessa yhteisössä.

–Ajattelimme, että ikääntyneet ja palvelukeskus on hyvä paikka. Se tuo keskukseen ihmisiä, jotka eivät ikinä vieraile täällä. Esimerkiksi nuoria ja lapsia, jotka eivät tietäisi paikasta. Täällä ei näe vain ikääntyneitä, vaan kaikenlaisia ihmisiä. Kyse on siitä, että kaikenlaiset ihmiset kohtaavat. Yritämme tuoda ihmisiä yhteen, kertoo Yiying Wu Kinaporin palvelukeskuksen kasvihotellissa.

Kasvihotellin kautta tutkitaan ihmisten kanssakäymistä. Yiying Wu haluaa saada selville, miten ihmiset reagoivat palveluun, mitä he saavat siitä itselleen ja miten he sitä tulkitsevat. Wu kertoo myös haluavansa tietää, millaisia uusia käytäntöjä ja merkityksiä palvelu synnyttää.

Viherkasvit ilahduttaneet ikääntyneitä

Kinaporin palvelukeskuksessa kasvihotelli on otettu hyvin vastaan. Palvelukeskuksen kädentaito-ohjaajan Sirkku Liimataisen mukaan hotelli on herättänyt uteliaisuutta ja positiivisia reaktioita. On kyselty esimerkiksi, mistä kukat ovat tulleet.

Kinaporin palvelukeskuksessa kasvihotellin kukkia on muun muassa kahvion ikkunalaudoilla. Ohjaaja Sirkku Liimatainen arvioi, että kasvien hoito on lisännyt palvelukeskuksessa yhteisöllisyyttä.

–Uskon, että asiakkaiden kesken on helpompi ottaa kontaktia kahviossa, kun voi keskustella kauniista kukista. Siitäkin viriää keskustelua, kun on monenlaisia tapoja hoitaa kukkia. Jokaisella on oma tyylinsä.

Kinaporin palvelukeskuksen kasvihotelli on avoinna heinäkuun loppuun asti, Kampin palvelukeskuksen hotelli puolestaan elokuun puoliväliin.