Sami Hedbergin romanssi ohi – mahansa kanssa

Koomikko Sami Hedbergin ura ja paino kulkivat yhtä matkaa ylöspäin. Seitsemän kuukautta sitten, 130 kilon kohdalla, Hedberg teki päätöksen: haitallisesta rakkaussuhteesta ylipainoon oli otettava ero. Henkilökohtaisen valmentajan avulla paino lähti alaspäin. Mutta naurattavatko laihan miehen vitsit yleisöä?

Kotimaa
Kuvassa oikealla Sami Hedberg laihana ja vasemmalla lihavana.
Kuvassa oikealla Sami Hedberg laihana ja vasemmalla lihavana.Yle / Ilkka Loikkanen

Sami Hedberg astelee puntariin toimistollaan Lauttasaaressa. Viime viikolla painoa oli vielä 103 kiloa ja parit treeenit jäivät kiiren takia väliin.

Projekti 99,9 kännistyi viime marraskuussa ja Hedbergin lupaus oli päästä alle sataan kiloon ennen Pullukka Run -urheilutapahtumaa, jonka Hedberg järjestää Vierumäellä tulevana lauantaina.

Helpottunut koomikko huutaa puntarin päällä: "Sori, meni 99,8 kiloa, huh, huh!"

Mahan rooli estradilla

Sami Hedberg on stand up -komiikassaan tuonut oman kehonsa näkyvästi esille. Hedbergin maha on usein saanut pääroolin koomikon vitseissä.

– Se on elänyt mukanani. Stand up ja oma keho ovat eläneet vierekkäin ja menneet samaa matkaa koko ajan. Mitä helpommin on itsensä kanssa sujut, sitä helpompi on yleisön ottaa vastaan esitys. Jos en olisi ikinä puhunut omasta ylipainostani, niin yleisö olisi ihmetellyt, että eikö se tajua olevansa lihava.

Ristiriitainen rakkausromanssi

Hedberg kyllästyi ylipainon aiheuttamaan jatkuvaan hikoiluun ja epäterveellisen ja epäsäännöllisen ruokavalion aiheuttamaan voimattomuuteen.

Yleisön suhtautuminen pullukka-koomikkoon aiheutti kuitenkin sisäisen ristiriidan.

– Stand upissa kerrotaan omasta maailmasta ja omista virheistä ja kehonmuodoista. Omat ongelmat käsitellään siellä lavalla ja kun tuhat ihmistä nauraa, niin hyväksyntää tulee siltäkin suunnalta. Vaikkei itse välttämättä olisikaan siinä hetkessä niin ylpeä siitä, että on tällainen ylipainoinen vatsalaukku keskellä kehoa.

Eron jälkeen

Ennen koomikko mussutti karkkia ja suklaata automatkat. Nyt sokerien ja hiilihydraattien ahmiminen on historiaa – kuten mahakin.

Uuteen elämään kuuluvat esimerkiksi kala, liha, kasvikset ja liikunta. Näillä eväillä Hedberg on saavuttanut tasaisen, energisen olon.

– Teen pikkuhiljaa erotyötä ja mietin miten tulen pärjäämää ilman sitä ympäröivää turvaa, joka oli vyötärön ympärillä. Ennen pystyin lepuuttamaan käsiä mahan päällä, sitä tulee ikävä, Hedberg pohtii.

Uusi suhde kiikarissa

Nyt koomikolla on kova työ keksiä uusia vitsejä ja tottua uuteen olemukseeen.

– Kun juostaan lavalla, niin onhan se hauskemman näköistä, kun on vähän lihava. Se on aina hauskaa kun pullukka pyörii lavalla. Sellainen on jäänyt nyt taakse. Kyllähän sitä ikävöi, kun piti vaihtaa paita jo ensimmäisen puoliajan jälkeen.

Hedbergillä on jo kiikarissa uusi rakkaussuhde, mutta sitä ei ainakaan vielä ole löytynyt.

Jos laihan miehen vitsit eivät enää naurata yleisöä, niin koomikolla on jo varasuunnitelma.

– Vaikka tässä on tämän verran laihtunut, niin odotan vielä, että ne vatsalihakset sieltä jostain löytyisivät. Sellainen hylkeen kerros tuossa on vielä päällä. Anomuksen laitoin Scandinavian Hunkseille, katsotaan miten käy.