Viisi turistimokaa Pariisissa

Pariisissa ei kannata rynnätä joka paikkaan shortseissa – eikä varsinkaan omin päin kahvilan pöytään.

Ulkomaat
Ennätyshelteet koettelivat pariisilaisia kesäkuun lopussa. Turistit ja kaupunkilaiset vilvoittelevat Jardins du Trocadero-puistossa Eiffel-tornin juurella.
Ennätyshelteet koettelivat pariisilaisia kesäkuun lopussa. Turistit ja kaupunkilaiset vilvoittelevat Jardins du Trocadero-puistossa Eiffel-tornin juurella.Etienne Laurent / EPA

1. Älä sekoita eleettömyyttä töykeyteen

Pariisilaiset arvostavat eleetöntä kohteliaisuutta ja tiettyjä muodollisuuksia, mikä voi suomalaisesta tuntua turhan jäykältä tai jopa töykeältä. Kohteliaisuudella pääsee kuitenkin Pariisissa pitkälle: tervehtiminen kauppaan tai ravintolaan tultaessa kuuluu aina asiaan, samoin kiitokset. Ranskalaiset myös herroittelevat ja rouvittelevat herkästi (Bonjour monsieur! Merci, madame).

Jos palvelu tuntuu Pariisissa tylyltä, voi syynä olla oma ylimieliseksi tulkittu käytös eli kohteliaisuusfraasien puute.

2. Älä aliarvioi tarjoilijaa

Pariisilaiset tarjoilijat ovat arvonsa tuntevia ammattilaisia. Älä siis napsuttele sormiasi tai korota ääntäsi, se takaa tympeän palvelun. Täkäläiset tarjoilijat ovat yleensä hyvin taitavia tulkitsemaan sanattomia viestejä, siksi lyhyt katsekontakti tai ruokalistan sulkeminen yleensä riittää. Älä myöskään odota, että pariisilainen tarjoilija pörräisi pöytäsi ympärillä kyselemässä, onko kaikki ok ja maistuuko kahvi. Ranskassa ajatellaan että paras tarjoilija on se, joka antaa asiakkaille rauhaa ja aikaa – ja tarkkailee samalla pöydän tilannetta kohteliaasti kauempaa.

On myös hyvä muistaa, että pariisilaisissa kahviloissa ja ravintoloissa on kohteliasta odottaa pöytiin ohjausta. Vaikka näkisit vapaan aurinkopöydän, älä siis ryntää siihen suin päin. Tarjoilijoiden tehtävä on hoitaa asiakkaiden plaseeraaminen.

3. Älä kuluta aikaasi metrotunneleissa

Pariisilaiset itse kävelevät paljon. Metroa ei yleensä käytetä muutaman pysäkin matkoihin tai sellaisiin reitteihin, jotka vaativat useita vaihtoja. Kävely on hauskempaa maan päällä kuin metrotunneleiden uumenissa, eivätkä etäisyydet ole Pariisin keskusta-alueella lopulta kovin suuria. Esimerkiksi Louvre-museolta kävelee helposti Notre Damen katedraalille. Samasta syystä vaihtokenkien määrässä tai hotellin sijainnissa ei kannata ensimmäisenä pihistellä.

4. Älä ahnehdi nähtävyyksiä tai jos niin teet, osta liput etukäteen netistä

Pariisissa riittää museoita ja monumentteja, eikä niiden kahlaamisessa pikavauhtia läpi ole mitään mieltä. Notre Dame – Musée d’Orsay – Eiffel-torni – Sacre-Coeur -akselilla pysytteleminen on takuuvarma tapa menettää hermonsa ja samalla kosketuksensa nykypäivän pariisilaisuuteen. Valitse siis vain muutama ”megaluokan” turistinähtävyys ja varaa niihinkin liput etukäteen netistä. Etsiydy rohkeasti Louvrea vähän tuntemattomampiin museoihin, kuten Musée Marmottaniin tai Musée Rodiniin. Ja ennen kaikkea: varaa aikaa kiireettömään flaneeraukseen sekä ihmisten tarkkailuun.

5. Ei shortseissa joka paikkaan

Pariisilaiset suhtautuvat shortseihin suomalaisia tiukemmin, niiden ajatellaan kuuluvan ainoastaan rannalle ja urheiluun. Vaikka shortsit olisivatkin helteisessä kaupungissa käytännöllinen vaate, kannattaa niiden käyttämistä Pariisissa harkita. Ohjatulla turistikierroksella shortsit toki menettelevät, mutta esimerkiksi vähänkään hienompaan ravintolaan niissä ei kannata pyrkiä sisään. Shortsien välttäminen saattaa lisäksi estää jopa lompakon katoamisen. Taskuvarkaat kun tuppaavat bongaamaan väkijoukosta tyypillisen turistisesti eli shortseihin pukeutuneita uhreja

Lue myös:

Viisi turistimokaa Roomassa

Viisi turistimokaa Madridissa