1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viisi turistimokaa Madridissa

Madridissa kannattaa tervehtiä vastaantulijoita, mutta ei välttämättä illallistaa Plaza Mayorilla.

Puerta del Sol on Madridin vilkkaimpia ja tunnetuimpia aukioita. Helteinen päivä kesäkuussa 2015. Kuva: Juan Carlos Hildago / EPA

1. Älä anna tilaisuutta varkaalle

Madrid on turvallinen suurkaupunki, mutta turistia vaanivat taskuvarkaat kaikkialla missä turisti liikkuu. Varkaat ovat usein itse ulkomaalaisia ja toimivat porukalla. Avoin käsilaukku, lompakko takin sivutaskussa tai pöydälle laskettu kännykkä on varkaille tilaisuus. Luottokorttitunnuksiasi voidaan kärkkyä myös minikameroilla.

2. Plaza Mayorilla on huippuhinnat

Madridissa lounastaa ja illastaa edullisesti ja hyvin keskustan turistikaduillakin. Siksi Plaza Mayor -aukiolla ja sen lähiympäristössä terassille istahtaminen käy aivan suotta kukkarolle. Normaalit lounashinnat ovat 10–12 euroa, hyvän punaviinipullon saa illalliselle 10–16 eurolla. Kaikilla paikoilla on hintalistat, joskaan eivät aina näkyvästi esillä.

3. Keittiöt kiinni suomalaisvatsojen kuristessa

Ei kannata yrittää temppua "tukeva aamiainen ja syömään vasta viiden maissa". Keittiöt ovat kiinni noin klo 16.30– 20.30. Lounasta alkaa saada klo 13.00 lähtien, ja klo 14.00–16.30 syövät suunnilleen kaikki espanjalaiset paitsi tarjoilijat. Ennen kello kahta pöydissä on tilaa. Illallisaika alkaa yhdeksältä.

4. Eläkeläinen, älä maksa

Jos olet 65-vuotias tai muuten jo eläkkeellä, älä maksa nähtävyyksistä tai museoista, ennen kuin olet tarkistanut, minkä suuruisen alennuksen saat pääsylipusta. Lippu voi olla sinulle peräti ilmainen. Monilla museoilla on myös aikoja, jolloin sisäänpääsy on kaikille ilmainen.

5. Tervehdi!

Espanjalaisesta vaikuttaa tylyltä, jopa vihaiselta, jos ei tervehdi ennen kuin alkaa puhua. Pelkkä "hola" tai englanniksi "hello" riittää ystävällistämään ilmapiirin. Eikä ole väliä, jos aamupäivän "buenos dias" ja iltapäivän "buenas tardes" menevät sekaisin – kunhan tervehtii.

Lue myös:

Viisi turistimokaa Roomassa

Viisi turistimokaa Pariisissa