Viisi turistimokaa Roomassa

Roomassa turistinähtävyyksien jonoissa vierähtää helposti tunteja. Myös kahvin tilaaminen kolminkertaiseen hintaan onnistuu helposti.

Ulkomaat
Turisteja jonottamassa Colosseumille.
Erityisesti kesäkuukausina Colosseumille saa jonottaa pitkään.Petri Burtsov / Yle

1. Älä syö nähtävyyksien lähellä sijaitsevissa ravintoloissa

Esimerkiksi Vatikaanin, Piazza Navonan ja Colosseumin lähellä olevat ravintolat näyttävät kivoilta ja ovat aina täynnä ihmisiä, mutta he ovat kaikki turisteja, jotka maksavat ylihintaa keskinkertaisesta ruoasta. Kannattaa suosia sellaisia ravintoloita, jotka eivät mainosta turistimenua, ja joiden pöydistä kuuluu pääasiassa italiankielinen keskustelu. Ei kannata myöskään luottaa netistä löytyviin ravintolasuositus-sivuihin, sillä niihin kirjoittavat pääasiassa muut turistit, eivät itse roomalaiset.

2. Älä seiso tuntikausia jonossa nähtävyyksiin

Erityisesti kesäkuukausina jonot Colosseumille, Pietarinkirkkoon ja Vatikaanin museoon saattavat olla satoja metrejä pitkät. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko ajoittaa vierailusi aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään, jolloin jonot ovat lyhyemmät, tai voit ostaa liput etukäteen netistä, jolloin voit kävellä suoraan jonon ohi.

3. Älä kanna mukana pelkkää luottokorttia

Monissa Rooman liikkeissä ja ravintoloissa ei vieläkään hyväksytä luottokorttia maksuvälineenä. Joten kanna aina mukana myös tarpeeksi käteistä ja erityisesti kolikoita. Jos maksat ostoksesi isommilla seteleillä, sinulta kysytään todennäköisesti, löytyisikö kolikkoja, jotta saat takaisin täsmällisen summan.

4. Älä maksa kahvista kolminkertaista hintaa tilaamalla se pöytään

Roomalaiset juovat kahvinsa aina baaritiskillä. Espresso ei saa maksaa euroa enempää, yleensä hinta on 70 tai 80 senttiä. Pöytään tilattuna saman kupin hinta on useita euroja. Espressoa sanotaan Roomassa vain kahviksi, eli tilaamalla kahvin et saa suomalaistyylistä suodatinkahvia vaan tujun espresson. Vaahdotettua maitoa sisältävän Cappuccinon tilaaminen iltapäivällä on varma turistin tuntomerkki, sillä roomalaisille se on aamupalajuoma.

5. Ota huomioon kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat

Vaikka Roomassa ei vietetäkään siestaa, ovat monet paikat silti iltapäivisin kiinni. Ravintolat ovat auki lounasta varten 12:00–15:00 ja aukeavat uudelleen illallista varten 20:00. Kaupat puolestaan ovat yleensä suljettuna parin tunnin ajan iltapäivisin, ja tämä riposo-nimellä tunnettu tauko sijoittuu yleensä 13:00–16:00 väliselle ajalle.

Lue myös:

Viisi turistimokaa Madridissa

Viisi turistimokaa Pariisissa