1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulun malli paikkaa isojen firmojen irtisanomisia – uudet pienyritykset työllistävät jo 1 500 työntekijää

Uudet ja aloittavat yritykset ovat nousseet Oulussa muutamassa vuodessa merkittäväksi työllistäjäksi. Muutaman vuoden takaisten ict-alan massiivisten irtisanomisten jälkeen uudet pienyritykset työllistävät tätä nykyä jo noin 1 500 työntekijää.

Mikko Laukka ja Juha Aalto lähtivät yrittäjiksi sen jälkeen, kun Microsoft irtisanoi Oulun yksikön työntekijät. Myös yrityksen kolmas osakas Pekka Korpela lähti yrittäjän tielle samalla tavala. Uusi yritys Laavu Solutions perustettiin toukokuussa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Viime vuosien suuret irtisanomiset ja heikko talouskasvu riivaavat edelleen Oulua. Kaupungin työttömyysprosentti on alkuvuoden aikana ollut 16,3. 

Nokian, Microsoftin ja Broadcomin mittavien irtisanomisten vanavedessä Oulussa on panostettu uusien yritysten kasvattamiseen. Muutaman vuoden ponnistelujen jälkeen tämä alkaa nyt tuottaa tuloksia ja kaupunkiin on syntynyt useiden kymmenien uusien pienyritysten joukko, joka työllistää tätä nykyä jo noin 1 500 työntekijää.

BusinessOulun johtajan Juha Ala-Mursulan mukaan yritysten toimintaa on autettu luomalla muun muassa paikkoja, jossa kokeneemmat yrittäjät ja työttömät työntekijät ovat päässeet harjoittelemaan ja suunnittelemaan yritysten liiketoimintaa. Yksi tällainen on yritystakomo, jonka taustayhteisönä toimivat Oulun kaupunki, ely-keskus ja maakuntaliitto. Takomon lisäksi kaupungissa toimii myös muita yrityshautomoja ja -kiihdyttämöitä.

Onhan tämä semmoinen oppimisen matka

Mikko Laukka

– Siellä on myös rakennettu tiimejä ja haettu erilaisia osaajia tiimeihin niin, että on saatu pystyyn toimivia yrityksiä , kuvailee Ala-Mursula Oulun Yritystakomon toimintaideaa.

Yrittäjälle henkinen tuki tärkeintä

Viiden toimintavuoden aikana Oulun yritystakomossa on perustettu tähän mennessä sata yritystä. Tuorein on toukokuun lopussa perustettu Laavu Solutions. Sen perustivat kolme Microsoftilta irtisanottua it-alan ammattilaista Pekka Korpela, Juha Aalto ja Mikko Laukka.

Takomosta yrittäjät saivat kuitenkin tilat ja paikan, jossa omia ajatuksia saattoi testata sekä kehitellä muiden yhteisössä toimineiden kanssa.

Yksi Laavu Solutionsin kolmesta yrittäjästä, Juha Aalto korostaa erityisesti asennetta ja sen merkitystä yrittämiseksi ryhtymisessä.

– Omallakaan kohdalla ei ollut ajatusta yrittäjäksi ryhtymisestä, kun oli ollut pitkään isossa firmassa, ja oli urautunut ajatukseen, että jatkaisikin isossa firmassa.

– Mutta kun vähän aikaa kuuntelee vanhempia yrittäjiä tai startup yrittäjiä niin huomasi, että ehkä se olisi kokeilemisen arvoista. Jos tilanne on, ettei ole töitä, niin miksipä ei rupeaisi yrittämään.

– Onhan tämä semmoinen oppimisen matka, kuvailee puolestaan yrittäjäntaipaleen ensiaskelmia Laavu Solutionsin toinen yrittäjä Mikko Laukka.

Rahoitusyhtiöt eivät ole kehittyneet

Verkostoitumisen lisäksi yritys tarvitsee tietysti myös pääomaa. Laava Solutionsissa ulkopuolista rahaa ei ole ollut. Microsoftin maksaman irtisanomispaketin lisäksi yrittäjillä ei ole yrityksen perustamiseen ollut käytettävissä muuta avustusta, sillä esimerkiksi strattirahaa tai tuotekehittämisen avustuksia Laava Solutionsin yrittäjät eivät ole saaneet.

– Se mitä eniten kaipaa, on se henkinen tuki, että alkaa yrittäjäksi. Totta kai olisi mukava saada myös semmoinen pieni pesämuna siihen. Sen ei tarvitse olla mikään isokaan, että pääsisi näistä aloituskustannuksista, sanoo Juha Aalto.

Business Oulun Juha Ala-Mursula sanoo, että Oulussa yksityiset riskisijoittajat "bisnesenkelit" ovat olleet mukana tukemassa uusien startup -yritysten perustamista kiitettävästi.

Kuva: Yle

– Bisnesenkelit ovat lähteneet mukaan talkoisiin ja siitä heille iso kiitos. Sieltä on tullut rahan lisäksi myös sitä viisautta ja sparrausta näille tiimeille.

Ala-Mursila kristisoi kuitenkin kovin sanoin sitä, ettei Suomen iso rakennemuutos ole saanut juuri Finveraa lukuunottamatta muita rahoituslaitoksia kehittämään uusia mahdollisuuksia ja työkaluja. Taustalla ovat esimerkiksi pankkien ja vakuutuslaitosten kiristyneet oman pääoman kriteerit.

– Mutta kyllä minä näen, että mukana on myös riskin karttaminen ja neuvottomuus. Olen tosi yllättynyt kuinka passiivisia isot toimijat ovat, vaikka niillä kuitenkin olisi mahdollisuus toimia ja kehittää uusia välineitä siihen, että elinkeinoelämä uudistuisi.

Pienyritykset voivat luoda työpaikkoja

Oman kokemuksen perusteella Juha Aalto luottaa siihen, että yritystoiminta ja uudet yritykset voivat tuoda helpotusta suuryritysten jättämään tyhjiöön. Startupeista löytyy apuja.

Kun vähän aikaa kuuntelee vanhempia yrittäjiä tai startup yrittäjiä niin huomasi, että ehkä se olisi kokeilemisen arvoista

Juha Aalto

– Olen sitä mieltä, että kyllä löytyy.

– Oulussa oli tosi ankeita ajatuksia silloin, kun näitä isoja irtisanomisia aloitettiin. Silloin ei ehkä ollut niin positiivinen kuva, mutta nyt kun isojen irtisanomisten jälkeen pari vuotta on menty eteenpäin, on saatu paljon pieniä firmoja, startup –yrityksiä ja on tullut myös omia reittejään puoli-isoja firmoja, jotka on työllistäneet.

– Täysin omasta asenteesta on sitten kiinni, alkaako yrittäjäksi vai hakeutuuko toisen leipiin. Uskon, että kumpaakin reittiä myös muilla alueilla tulee olemaan vielä valoisa tulevaisuus.