Koe uusi yle.fi

Merimetsoista kova kiista – virkamies tyrmää kalastajien syytökset

Osastopäällikkö Esko Gustafsson Varsinais-Suomen ely-keskuksesta ei niele kalastajien syytöksiä merimetsotilanteen huonosta hoidosta. Kalastajat ovat arvelleet, että merimetsojen pesien hävitys johtuu siitä, että viranomaiset suhtautuvat rannikon asukkaiden merimetsohuoliin ivallisesti.

luonto
Merimetson poikasia pesässä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Ely-keskus tyrmää viranomaisia kohtaan esitetyn arvostelun merimetsokannan kasvusta.

Merikarvian kalastusalueen puheenjohtaja Ari Uusimäki totesi torstaina Ylen haastattelussa, että merimetsojen pesiä tuhotaan laittomasti, koska viranomaiset ovat välinpitämättömiä ja ivallisia kalastajia ja rannikon asukkaita kohtaan.

Luvialla tuhottiin kesä–heinäkuun vaihteessa nelisensataa merimetsojen pesää. Hieman pohjoisempana sijaitsevalla Merikarvialla on suuri merimetsoyhdyskunta.

Virkamies: Tarvitaan tutkimustuloksia

Osastopäällikkö Esko Gustafsson Varsinais-Suomen ely-keskuksesta sanoo, että esimerkiksi Merikarvian poikkeuslupahakemukset kannan pienentämiseksi ovat olleet puutteellisia, eikä niitä ole voitu hyväksyä.

Ehkä vika ei ole viranomaisissa vaan lainsäädännössä.

Osastopäällikkö Esko Gustafsson

Gustafsson kehoittaa merikarvialaisia esittämään tutkimustuloksia merimetsojen haitallisuudesta. Hän muistuttaa, että ely-keskuksen tehtävä ei ole tehdä tutkimuksia merimetsotilanteesta.

– Ely-keskuksen rooli on käsitellä meille tulevia poikkeuslupahakemuksia. Me emme tee tutkimusta vaan käytämme tutkimuslaitosten tietoja ja lausuntoja. Ymmärrän, että viranomaisia syytetään toimimattomuudesta, mutta ehkä vika ei ole viranomaisissa vaan lainsäädännössä, Gustafsson sanoo.

Puutteellisia hakemuksia

Osastopäällikkö Esko Gustafssonin mukaan tutkimuslaitoksilta saadut lausunnot ovat osoittaneet, että merikarvialaisten poikkeuslupahakemukset merimetsokannan rajoittamisesta ovat olleet puutteellisia.

Virkistyskäytölle aiheutuva haitta ei ole peruste, jolla voisi saada poikkeuslupia.

Osastopäällikkö Esko Gustafsson

Merikarvian kalastajien kalastusalueen puheenjohtaja Ari Uusimäki on vaatinut merimetsokannan vähentämistä Merikarvialla 3 000 merimetson pesästä sataan pesään. Gustafssonin mukaan perusteluja tällaiseen kannan voimakkaaseen vähentämiseen ei lainsäädännöstä löydy.

– Esimerkiksi virkistyskäytölle aiheutuva haitta ei ole peruste, jolla voisi saada poikkeuslupia kannan harventamiseen, Gustafsson sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talvisää

Aamuksi luvassa viikon toinen loskakeli:

Uusi lumirintama tuo räntää sekä lunta ja sotkee aamuruuhkaa

Linja-autoliikenne

Markkinaoikeudelta tuomio linja-autoalan kartelliepäilystä – yritysten ja liiton maksettavaksi 1,1 miljoonaa

Linnoitukset

Puolustusvoimien hylkäämä yli 200-vuotias linnoitus etsii uutta omistajaa – voi lähteä ilmaiseksi

Sote-palvelujen valinnanvapaus

Viisi professoria luki hallituksen valinnanvapaus-paperin, eivätkä hekään ota selvää, mitä valinnanvapaus käytännössä tarkoittaisi