Eläkkeiden maksaminen Kreikkaan vaikeuksissa

Suomesta maksetaan vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perhe-eläkettä 80 ihmiselle Kreikkaan. Jos maksutili on kreikkalaisessa pankissa, niin rahat eivät mene saajilleen.

Kotimaa
Kreikkalaisnainen odotti pankin avautumista nostaakseen eläkkeensä, 120 euroa, Ateenassa 1. heinäkuuta 2015.
Kreikkalaisnainen odotti pankin avautumista nostaakseen eläkkeensä, 120 euroa, Ateenassa 1. heinäkuuta 2015. Angelos Tzortzinis / AFP

Eläkkeiden maksaminen Kreikkaan on vaikeaa, koska Kreikan pankit ovat olleet kiinni jo toista viikkoa. Ongelmia on ilmeisesti kaikilla suomalaisilla työeläkkeitä maksavilla yhtiöillä. Ilmarisen ja Varman mukaan useiden heidän asiakkaidensa maksut ovat pysähdyksissä.

– Meillä on kymmenkunta eläkkeensaajaa Kreikassa, joista puolentusinaa on sellaisia, joilla on kreikkalaisen pankin tili eläkkeenmaksuyhteytenä. Heille meillä on ollut vaikeuksia välittää eläkesuorituksia heinäkuun alussa, kertoo Varman eläkejohtaja Jyrki Rasi.

Rasin mukaan Varmasta on oltu yhteydessä näihin asiakkaisiin.

– Osa heistä on ollut yhteydessä meihin ja ainakin yhdeltä on saatu korvaava suomalainen tilinumero ja ollaan pystytty maksusuoritus tekemään.

Jos rahat eivät mene Kreikkaan, ne palautuvat takaisin maksajan tilille. Sen jälkeen ne maksetaan heti, kun maksuliikenne kreikkalaiseen pankkiin toimii.

– Tai jos saadaan korvaava maksuyhteys, johon voidaan välittää, Rasi jatkaa.

Myös Ilmarinen kertoo vaikeuksista välittää eläkkeitä Kreikkaan. Yhtiöllä on kymmenkunta Kreikassa asuvaa asiakasta.

– Kokonaisuuden kannalta Suomesta maksamatta jääneet eläkkeet eivät toki ole iso asia, mutta yksittäisen ihmisen elämä voi tietenkin mennä tällaisesta sekaisin. Onhan kyseessä ihmisen toimeentulo, sanoo Ilmarisen varatoimitusjohtaja Sini Kiviluhta.

Eläketurvakeskuksen mukaan Kreikassa asui vuodenvaihteessa 80 ihmistä, joille maksetaan joko vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyttä tai perhe-eläkettä.