1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Microsoftin kumppani: "Microsoft haluaa, että muut valmistavat laitteet"

"Suomessa unohdetaan, kuinka paljon Microsoftin kumppaniyritykset työllistävät", sanoo Microsoftin ohjelmia myyvän Sulavan toimitusjohtaja Aki Antman.

Kuva: Josh Edelson / AFP

Suomessa on surtu Microsoftin puhelinliiketoiminnan alasajoa. Ohjelmistojätti ilmoitti eilen, että Nokialta ostetun matkapuhelinliiketoiminnan väestä ollaan vähentämässä jopa 2 300 henkilöä.

– Suomen kannalta on kamalaa, että kävi niin kuin kävi. Microsoftille tämä oli ihan luonnollinen tie. Eiköhän tämä ole Microsoftille paluu siihen, että se on ohjelmistotoimittaja ja joku muu tekee laitteet, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston professori Tommi Mikkonen.

Vaikka matkapuhelinliiketoiminnan alasajo vie työn tuhansilta, on Microsoft edelleen välillisesti tärkeä työllistäjä, muistuttaa Microsoftin pilvipalveluita myyvän Sulavan toimitusjohtaja Aki Antman.

– Aina unohdetaan, että vaikka vanha Microsoft (Microsoft Oy) työllistää Suomessa 300 ihmistä, työllistää Microsoft välillisesti kumppaniyritysten kautta yli 40 000 ihmistä. Se on iso määrä, jotka ovat suoraan riippuvaisia Microsoftin ohjelmistoista.

Myös Antman uskoo, että Microsoft keskittyy jatkossa ensisijaisesti ohjelmistoihin.

– Matkapuhelimet ovat kalliiksi tullut retki, muttei välttämättä harharetki. Päivän päätteeksi Microsoft on kuitenkin ohjelmistoyritys ja se on myös sitä, mitä se haluaa olla. Microsoft toimii kumppanuuksien kautta. Se haluaa, että muut valmistavat laitteet.

Tulos ohjelmistoilla

Vaikka puhelinpuolella Microsoftin saavutukset jäivät heikoiksi, on se edelleen ohjelmistopuolella jättiläinen. Erityisen hyvin yhtiöllä menee pilvipalveluiden kanssa: edellisellä neljänneksellä pilvipalveluiden tuotto kasvoi yli sata prosenttia.

– Tulovirrat siirtyvät yhä enemmän yrityspuolelle. Yksityiskäytöstä ei tule suoraa kassavirtaa vaan Googlen tyyppisesti välillistä tuloa, Antman sanoo.

Myös Mikkonen uskoo Microsoftin pärjäävän ohjelmistopuolella.

– Windows on kuitenkin edelleen suurin käyttöjärjestelmä tietokoneissa. Microsoftin valtti on se, että kun sen palveluita on käytetty niin pitkään, niin monet tiedostot esimerkiksi aukeavat vain Microsoftilla.

Mikkonen ja Antman uskovat molemmat, että Microsoftin ohjelmistoille riittää käyttäjiä, vaikka se ei valmistaisikaan omia päätelaitteita.

"Käyttävät eivät tarpeeksi lojaaleja"

Windowsin käyttöjärjestelmillä on matkapuhelimissa vain 2,5 prosentin markkinaosuus. Omalla puhelimella Microsoft yritti kasvattaa osuuttaan, mutta epäonnistui.

– Microsoft halusi samanlaiseen asemaan kuin Apple, jolla on sekä laitteet että ohjelmisto. Microsoftin kuluttajat eivät vain olleet yhtä lojaaleja kuin Applen, eivätkä olleet valmiita siirtymään nykyisistä päätelaitteistaan Microsoftin laitteisiin, Mikkonen sanoo.

Kunnon jalansijan saaminen Googlen Androidin ja Applen iOS-käyttöjärjestelmän hallitsemille matkapuhelinmarkkinoille voi hänen mukaansa olla vaikeaa.

– Markkinoilla on huonosti tilaa kolmannelle yhdysvaltalaiselle toimijalle. Sinne pitäisi tulla jonkun uuden idean kautta. Tai sitten Microsoftin pitäisi pyrkiä samaan kuin Googlen ja saada laitevalmistajat käyttämään sen käyttöjärjestelmiä. Varmasti sopimusvalmistajia löytyy, jos ehdot ovat sopivat.