Työllisyysrahat loppuvat kesken Kaakkois-Suomessa

Muun muassa palkkatukiin käytettävät työllisyysrahat uhkaavat loppua kesken työttömien suuren määrän vuoksi. Rahoitus on pysynyt ennallaan, vaikka työttömien määrä on kasvanut merkittävästi.

Kotimaa
Te-palveluiden ulko-ovi
Jori Asikainen / Yle

Työllisyysrahat loppuvat kesken Kaakkois-Suomessa poikkeuksellisen suuren työttömien määrä vuoksi. Kaakkois-Suomen TE-toimisto on rajannut työllisyysrahojen käyttöä, jotta rahat riittäisivät mahdollisimman pitkään.

Työllisyysrahoja käytetään muun muassa palkkatukiin, vuorotteluvapaan sijaisuuksiin ja työvoimakoulutukseen.

Työllisyydenhoidon rahoitus on pysynyt ennallaan, vaikka työttömyys on jatkuvasti kasvanut. TE-toimiston mukaan tällä hetkellä tukea voidaan myöntää vähintään 300 päivää työttömänä olleille. Tukea myönnetään myös moniammatillista palvelua tarvitseville eli ihmisille, jotka saavat TE-toimistojen, Kelan ja kuntien yhteistä palvelua.

Rahat loppuvat kesken

Kaakkois-Suomen TE-toimiston johtajan Juha Kouvon mukaan rahat eivät yksinkertaisesti riitä loppuvuodeksi.

– Mikäli toimintoja aiotaan pitää yllä, niin lisärahaa tarvitaan. Lisärahan määrää on vaikea tässä vaiheessa arvioida, mutta Kaakkois-Suomessa puhutaan ennemmin miljoonista kuin sadoista tuhansista euroista.

Käytettävissä olevia tukitoimenpiteitä karsitaan työttömien määrän mukaan.

– Rahat työtöntä kohti ovat vähentyneet jatkuvasti. Poliittinen tahtotila määrittelee, tuleeko lisärahaa. Toimintoja muokataan käytettävissä olevan rahamäärän mukaan, kertoo Kouvo.