EU epäilee MasterCardia korttimaksujen ylihinnoittelusta

Euroopan unionin komissio epäilee, että luottokorttiyhtiö MasterCard rikkoo unionin kilpailu- ja markkinalainsäädäntöä veloittamalla korttimaksuista keinotekoista ylihintaa.

Ulkomaat
Mastercard-yhtiön luottokortti.
Jens Wolf / EPA

Euroopan unioni epäilee, että luottokorttiyhtiö MasterCard on keinotekoisesti ylihinnoitellut korttimaksuja ja siten rikkonut unionin kilpailu- ja markkinalainsäädäntöä.

– Epäilemme, että MasterCard keinotekoisesti nostaa korttimaksujen hintoja, mikä vahingoittaisi unionin kuluttajia ja myyjiä, komission kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi.

– Olemme huolissamme sekä säännöistä, joita MasterCard soveltaa kansainvälisiin korttiostoihin unionin sisällä että maksuista, joita myyjät joutuvat maksamaan Euroopan ulkopuolella myönnetyillä luottokorteilla tehdyistä ostoksista.

Komission mukaan se on eniten huolissaan maksuista, joita kauppiaat maksavat pankeille korttimaksujen prosessoinnista. Maksut vaihtelevat eri maissa ja MasterCardin säännöt ovat estäneet kauppiaita hyötymästä eri maiden mahdollisesti alemmista maksuista.

– MasterCardin käytäntöjen seurauksena kauppiaat eivät ole voineet hyötyä toisen maan halvemmista maksuista ja käytäntö on rajoittanut pankkien kansainvälistä kilpailua unionin kartellilakien vastaisesti, komissio sanoi.

Komission mukaan MasterCardin käytäntö on tarkoittanut kauppiaiden kulujen kasvua, minkä nämä ovat siirtäneet edelleen kuluttajahintoihin.

MasterCardin lausunnon mukaan se työskentelee asiassa yhteistyössä komission kanssa. Komissio odottaa nyt MasterCardin virallista vastausta asiaan.

Komissio on tutkinut MasterCardin lisäksi myös toista korttiyhtiötä Visaa jo vuosia saatuaan sekä kuluttajilta että kauppiailta valituksia yhtiöistä. Se on jo todennut Visan rikkoneen korttimaksujen sääntöjä.

Komission tutkinnan seurauksena Visa leikkasi korttimaksujensa hintoja 60 prosentilla vuonna 2013 ja suostui muuttamaan sääntöjään kansainvälisen kaupan helpottamiseksi.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset