1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntija: Venäjän energiajättien valtataistelu pitkittää Fortumin vesivoimalakauppoja

Venäjään ja energiapolitiikkaan perehtynyt kansanedustaja Kai Mykkänen arvioi Päivän kasvo -ohjelmassa, että energiayhtiö TGC-1:n jakaminen vaikuttaisi venäläisten energiayhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin väliseen valta-asetelmaan.

Fennovoima
ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (Kok.)
Kai Mykkänen.Yle

Venäläisten energiayhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin keskinäinen valtataistelu on yksi syy siihen, miksi energiayhtiö Fortumin vesivoimalakaupat Luoteis-Venäjällä eivät etene yhtiön toivomalla tavalla. Venäjään ja energiapolitiikkaan perehtynyt kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että kauppojen kohteena olevan energiayhtiö TGC-1:n jakaminen vaikuttaa venäläisyhtiöiden keskinäiseen valta-asemaan, mikä pitkittää neuvotteluita.

Fortum, Gazprom ja Rosatom ovat neuvotelleet Luoteis-Venäjän alueellisen energiayhtiön TGC-1:n jakamisesta lämpö- ja vesivoimatuotannosta vastaaviin yhtiöihin. Tällä hetkellä Gazpromin ja Fortumin omistuksessa olevan yhtiön jaossa Fortum ja Rosatom saisivat Karjalan vesivoimalat ja Gazprom Pietarin alueen kaasuvoimalat.

– Nämä vesivoimalat ovat oikeastaan tämän yhtiön kruununjalokivi jo tällä hetkellä, ehkä tulevaisuudessa sitä vieläkin enemmän, Mykkänen sanoo Ylen TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa.

Mykkäsen mukaan nopeaan säädettävyyteen taipuvat vesivoimalat ovat vahvoilla, kun pohjoiseurooppalaiset sähkömarkkinat muuttuvat säädettävyyttä suosivaksi. Toisin sanoa vesivoimaloiden etuna on se, että tuotanto voidaan ajoittaa niihin ajankohtiin, jolloin sähköhinta on korkeimmillaan.

Kaasujätti Gazprom ei siis mielellään luovuta vesivoimaloita kilpailijalleen.

– Tämä on kolmen kauppa, jossa on mukana kaksi venäläistä isoa valtionyhtiötä, vallankäyttäjää. Kyllä varmasti tästäkin on kyse, että Gazpromilla ja Rosatomilla kaikki intressit eivät ole ihan samaan pisteeseen osuvia, Mykkänen pohtii.

Venäläisten energiajättien valtataistelu vaikuttaa myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Fortum on ilmoittanut hankkeeseen osallistumisen ehdoksi 75 prosentin osake-enemmistön uudesta vesivoimalayhtiöstä.

Lue seuraavaksi