Hakkerit veivät yli 20 miljoonan ihmisen arkaluontoisia tietoja – Yhdysvaltain tietomurrot luultua laajempia

Yhdysvaltain liittovaltion henkilöstöhallinnon virasto myönsi torstaina, että kesäkuussa paljastunut hakkerihyökkäys oli aiemmin kerrottua suurempi.

Ulkomaat
Tietokoneiden johtoja sinisessä valaistuksessa.
Malte Christians / EPA

Yhdysvaltain valtionhallintoon kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä vietiin 21,5 miljoonan ihmisen henkilötietoja, viranomaiset kertoivat torstaina.

Liittovaltion henkilöstöhallinnon viraston mukaan hakkerit olivat päässeet käsiksi turvallisuusluokitusta hakeneiden henkilöiden antamiin arkaluontoisiin tietoihin. Joukossa oli sosiaaliturvatunnuksia ja yli miljoonan ihmisen sormenjäljet.

19,7 miljoonan turvallisuusluokituksen hakijan lisäksi 1,8 miljoonan muun tietoja päätyi vääriin käsiin. He ovat enimmäkseen hakijoiden puolisoita tai asuinkumppaneita, henkilöstöhallinnon virasto kertoo. Varastettujen tietojen väärinkäytöstä ei ole toistaiseksi merkkejä.

Tietomurrosta kerrottiin julkisuuteen kesäkuussa, mutta sen suuruutta ei täsmennetty. Kiinan on epäilty olevan hyökkäyksen takana, tosin Kiina on kiistänyt syytökset "absurdeina".

Kesäkuun alussa paljastui myös toinen murto Yhdysvaltain valtionhallinnon tietokantoihin. Siinä 4,2 miljoonan entisen tai nykyisen liittovaltion työntekijän henkilötietoja saattoi päätyä hakkereiden käsiin.

Henkilöstöhallinnon viraston mukaan tietomurrot ovat "erillisiä, mutta liittyvät toisiinsa". Monet henkilöt kuuluvat viraston mukaan kumpaankin hakkeroinnin kohteeksi joutuneeseen ryhmään.

Lähteet: AFP, AP, Reuters