Hyppää sisältöön

Kreikka toimitti kuumeisesti odotetun suunnitelman

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem on saanut listan toimista, joiden turvin Kreikka toivoo saavansa lisää lainaa.

Kuva: Orestis / EPA

Kreikka on toimittanut euromaille suunnitelman uudistuksista, jotka ovat ehtona lisälainan saamiselle. Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin tiedottaja kertoo Twitter-viestissä (siirryt toiseen palveluun), että suunnitelma on saapunut. Määräaika yksityiskohtaisen suunnitelman toimittamiselle oli torstaina keskiyöllä.

Kreikka lähetti keskiviikkona Euroopan vakausmekanismille pyynnön kolmivuotisesta lainasta. Ehtona lainalle Kreikalta on vaadittu muutoksia muun muassa verotukseen ja eläkejärjestelmään. Toistaiseksi ei ole tietoa, onko Kreikan nyt toimittama suunnitelma riittävä.

EU-komissio ja Euroopan keskuspankki käyvät nyt läpi Kreikan esityksen. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF osallistuu suunnitelman tarkasteluun. Dijsselbloemin tiedottajan mukaan tämä ei esitä mitään arviota Kreikan toimittamasta materiaalista tätä ennnen.

Euromaiden valtiovarainministerit käsittelevät Kreikan suunnitelmaa lauantaina ja EU-maiden pääministereiden on määrä päättää Kreikan mahdollisesta uudesta lainaohjelmasta kokouksessaan sunnuntaina.

Kreikan ja euron ratkaisevat päivät

11.7. Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat pohtimaan Kreikan ehdotusta

12.7. 28 EU-maan johtajat päättävät Kreikan uudesta lainaohjelmasta. Mikäli sopuun ei päästä, alkavat valmistelut Kreikan irrottautumiseksi eurosta.

13.7. Kreikan vajaan 500 miljoonan euron laina IMF:lle erääntyy.

20.7. Kreikan on maksettava noin 3,5 miljardin euron lainaerä EKP:lle.