1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kreikka toimitti lainoittajille kovan suunnitelman: Veroja nostetaan, eläkkeitä ja puolustusmenoja leikataan

Esimerkiksi ravintoloiden arvonlisäveron Kreikka on valmis nostamaan 23 prosenttiin. Puolustusmenoihin maa lupaa 300 miljoonan euron leikkausta. Valtion omaisuuden yksityistämisen luvataan jatkuvan. Vastineeksi Kreikka toivoo saavansa uutta lainaa 53,5 miljardia euroa.

talous
Kreikan ja EU:n liput liehuvat vierekkäin. Takana näkyy Ateenan Akropolis.
Aris Messinis / AFP

Kreikan myöhään torstaina lainoittajille toimittaman uudistussuunnitelman sisältö on tullut julki. Tietoja kovista uudistuksista ovat julkaisseet niin uutistoimistot kuin kreikkalainen talouslehti Naftemporiki (siirryt toiseen palveluun). Kreikan esitys vastaa suurelta osin sitä suunnitelmaa, jonka äänestäjien enemmistö tyrmäsi kansanäänestyksessä sunnuntaina.

Kreikka aikoo muun muassa nostaa ravintoloiden arvonlisäveron 23 prosenttiin ja hotellien 13 prosenttiin. Myös yritysveroon ja ylellisyysveroon on luvassa korotuksia. Lomasaarien verohuojennuksia aiotaan poistaa.

Vasemmistolaisen Syrizan johtama hallitus lupaa jatkaa valtion omaisuuden yksityistämistä. Yksityistettävän omaisuuden listalla on muun muassa alueellisia lentokenttiä sekä Pireuksen ja Thessalonikin satamat.

Puolustusmenoista Kreikka on valmis säästämään 300 miljoonaa euroa ensi vuoden loppuun mennessä. Kreikka on valmis hillitsemään varhaiseläkkeitä ja leikkaamaan eläkemenoista.

Ylijäämätavoitteeksi tälle vuodelle asetetaan yksi prosentti ja ensi vuodelle kaksi prosenttia.

Lainoittajat vaativat Kreikkaa toimittamaan yksityiskohtaisen suunnitelman uudistuksista ja säästöistä ehtona sille, että pahaan talousahdinkoon ajautunut maa voisi saada lisää lainaa. Kreikka lähetti keskiviikkona Euroopan vakausmekanismille pyynnön kolmivuotisesta lainasta. Kreikka toivoo saavansa uutta lainaa 53,5 miljardia euroa, jonka turvin se laskee selviytyvänsä lainavelvoitteistaan kesäkuuhun 2018 saakka.

EU-komissio ja Euroopan keskuspankki käyvät nyt läpi Kreikan esityksen säästöistä ja uudistuksista. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF osallistuu suunnitelman tarkasteluun.

Euromaiden valtiovarainministerit käsittelevät Kreikan suunnitelmaa lauantaina ja EU-maiden pääministereiden on määrä päättää Kreikan mahdollisesta uudesta lainaohjelmasta kokouksessaan sunnuntaina.

Kreikan parlamentin on määrä ottaa kantaa hallituksen julkaisemaan suunnitelmaan tänään perjantaina.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi