1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikan lista saapui – parlamentti käsittelee jo tänään

Kreikkalaislehtiin vuodettu lista muistuttaa pitkälti Kreikan kansanäänestyksessä hylättyä listaa.

Ulkomaat
Kreikan ja EU:n liput liehuvat vierekkäin. Takana näkyy Ateenan Akropolis.
Aris Messinis / AFP

Kreikan odotettu lista kolahti euroryhmän postilaatikkoon hetki ennen määräaikaa eli viime keskiyötä. Listaa vastaan Kreikka toivoo saavansa Euroopan vakausmekanismista eli euromaiden keräämästä kriisirahastosta lainan. EU-komissio on Ylen tietojen mukaan arvioinut alustavasti, että lisälainaa tarvittaisiin 50–100 miljardia euroa, kolmen vuoden aikana.

Kreikkalaislehtien mukaan hallitus tuo listan Kreikan parlamentin käsittelyyn jo tänään perjantaina.

Mitä lista sitten sisältää? Kattavan määrän uudistuksia: eläkkeisiin, arvonlisäveroon, veronkeruuseen. Suurilta osin lista on kuitenkin samansisältöinen kuin paperi, jolle Kreikka sanoi kansanäänestyksessä ei.

Erojakin löytyy. Kreikkalaislehdille vuodetun paperin mukaan maa olisi valmis myöntymään muutamiin euromaiden keskeisiin vaatimuksiin. Se olisi valmis kiristämään telakkateollisuuden veroja ja kiristämään arvonlisäveroa turistisaarilla. Muutos alkaa suosituimmista turistikohteista. Lisäksi nousee ravintoloiden arvolisävero.

Eläkeläiset joutuisivat maksamaan sosiaaliturvamaksua aiemmin ehdotettua enemmän, mikä olisi tavallaan eläkkeiden leikkaus.

Puolustusmenoja Kreikka taas ei suostuisi leikkaamaan koko EU:n esittämää 400 miljoonaa.

Riittääkö velkaehtojen lista sitten siihen, että Kreikka saisi kymmenien miljardien lainan? Edellisen kerran paperia tarjottiin ehdoksi vain seitsemän miljardin lainaerään. EU-johtajat sanoivat maanantaina, että nyt ehdot ovat kovemmat.

EU-komissio, keskuspankki ja kansainvälinen valuuttarahasto aloittavat paperin ruotimisen aamulla. Euromaiden valtiovarainministerit saavat sen käsiinsä lauantaina. Keskeistä on, säästyykö uudistuksilla niin paljon rahaa, että pitkällä aikavälillä Kreikka pystyy maksamaan lainansa takaisin.

Korjattu kello 7.20: EU:n esittämä puolustusleikkaus on 400 miljoonaa, ei 400 miljardia euroa.

Korjattu kello 10.05: Arvolisävero nousee ensin suosituimmilla turistisaarilla, ei syrjäisimmillä.

Lue seuraavaksi