1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yrittäjä toivoo liitoilta yrittäjyystukea työttömäksi joutuneille: "Starttiraha on elinehto"

Microsoftilta irtisanottuja on kannustettu ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjäksi potkujen jälkeen vuonna 2012 ryhtynyt Kim Nivalinna pitää starttirahoja elinehtona yrittäjäksi ryhtyville.

Aamu-tv:n vieraina Nokian alihankkijalta muutama vuosi sitten irtisanottu ja oman yrityksen perustanut Kim Nivalinna sekä Varsinais-Suomen yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter.
Yrittäjyydestä aamu-tv:ssä

Hallituksen ministerit kannustavat Microsoftilta irtisanottuja ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjä Kim Nivalinna tietää, mitä se tarkoittaa.

15 vuotta matkapuhelinalalla työskennellyt Nivalinna irtisanottiin matkapuhelinvalmistaja Foxconnin Salon tehtaalta vuonna 2012. Potkujen jälkeen Nivalinna perusti oman laser-alan yrityksensä. Sama polku ei kuitenkaan sovi kaikille.

– Kaikki eivät välttämättä sovi yrittäjiksi, siinä on omat haasteensa. Jos on hyvä idea ja uskoo itseensä, niin mikäs siinä, Nivalinna sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Nivalinna on huolestunut uutisista, joiden mukaan aloittavilla yrittäjillä ei ole enää mahdollisuutta saada starttirahaa. Työllistämisrahat ovat loppumassa ja niitä kohdennetaan nyt pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon.

– Itselleni starttiraha oli elinehto kun rakensin yritystä. Millä olisin ruokkinut lapset muuten?

Nivalinna toivoo ammattiliitoilta apua tilanteen korjaamiseen.

– Liitot voisivat antaa irtisanotuille vuoden verran eräänlaista starttirahaa sen sijaan, että irtisanotuille maksettaisiin kahden vuoden ajan, Nivalinna kaavailee.

Nivalinnan mukaan ratkaisusta hyötyisivät sekä yrittäjät että ammattiliitot.