Iskuja pilke silmäkulmassa – huippuvalmentaja Pekka Mäki sparraa Nyrkkeilijä-elokuvan näyttelijöitä

Näyttelijät Jarkko Lahti, Eero Milonoff ja Joonas Saartamo treenasivat tällä viikolla Kokkolassa hikeä säästämättä, mutta pilke silmäkulmassa. Tällä reseptillä hitsattiin yhteen työryhmää, joka nähdään 1960-luvun huippunyrkkeilijästä Olli Mäestä kertovassa elokuvassa. Näyttelijät saivat tällä viikolla apua itse legendan pojalta, valmentaja ja promoottori Pekka Mäeltä.

Kotimaa
Kuvassa näyttelijä Jarkko Lahti nyrkkeilyhanskat kädessä.
Jarkko Lahti harjoituksissa Kokkolassa.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Perjantaina päättyvä harjoitusleiri järjestettiin Mäen synnyinkaupungissa Kokkolassa. Tavoitteena oli opettaa näyttelijöitä nyrkkeilemään ja totuttaa oikeita nyrkkeilijöitä kameraan.

Harjoituksia oli vetämässä Olli Mäen poika nyrkkeilyvalmentaja ja -promoottori Pekka Mäki. Hän on tyytyväinen näyttelijöiden otteisiin.

– Heillä on ilmeisesti niin vankka näyttelijäkoulutus, että osaavat imitoida hyvin. Sanoinkin tuossa jo heti tiistaina, että kunpa nyrkkeilijätkin olisivat yhtä helppoja opetettavia.

Kokkolaan kokoontunut ryhmä muodostaa elokuvassa Askin tallin, eli promoottori Elis Askin ammattinyrkkeilijäryhmän. Leirin tavoitteena oli hitsata porukkaa yhteen.

Näyttelijöiden ohella valkokankaalla nähdään myös oikeita nyrkkeilijöitä, ja esimerkiksi Niklas Hyvärinen kehuu leirin tunnelmaa.

– Aivan mahtavaa on olla mukana. Tällä on paljon hyviä vanhoja kavereita. Meillä on ollut erittäin hauskaa nämä muutamat päivät, nyrkkeilijä kertoo.

"Nopeatempoista, luovaa ja teknistä"

Valmentaja Pekka Mäen mukaan pääroolia esittävän Jarkko Lahden nyrkkeily on ihan pientä viilausta vaille valmiina.

kuva nyrkkeilysalilta.
Pekka Mäki vetämässä treenejä Kokkolassa.Petri Puskala / Yle

– Aletaan olla niin lähellä mun isää kuin on vain mahdollista. Näyttää hyvältä.

Lahti on valmistautunut rooliin kovalla treenillä, tarkalla ruokavaliolla ja nousemalla jopa kilpakehään. Kyseessä on fiktioelokuva, mutta Lahti yrittää jäljitellä mahdollisimman hyvin Mäen nyrkkeilytapaa.

– Se on hyvin nopeatempoista, luovaa ja teknistä – mutta mukana on hymyä ja pilkettä silmäkulmassa.

– Olli Mäki pystyi tämmöisessäkin maailmassa ja lajissa säilyttämään ilon. Se tekee hänestä legendaarisen, Lahti toteaa.

Kuvaukset käyntiin kuukauden päästä

Nyrkkeilijä-työnimeä kantava elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2016. Kyseessä on tositapahtumien innoittama fiktioelokuva.

Elokuva kertoo Olli Mäestä, joka otteli nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän tuotti täydelle stadionille pettymyksen ja hävisi ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä. Mäen mielestä kyseessä oli kuitenkin hänen elämänsä paras päivä. Tämä ristiriita herätti tekijöiden huomion.

– Siitä me ensimmäisenä kiinnostuimme ja mietimme, mikä juttu tässä oikein on takana. Sitä me ollaan lähdetty kaivamaan, kertoo tuottaja Jussi Rantamäki.

Tekijät kertovat, että kyseessä on tarina lahjakkaasta nyrkkeilijästä, joka ei suostunut tyrmäämään vastustajiaan. Heidän mukaansa se on kertomus hyvin erikoislaatuisesta miehestä, jolle inhimillisemmät elämänarvot, kuten rakkaus ja itsekunnioitus olivat tärkeämpiä kuin menestys ja maine.

Elokuvan taustavoimissa on paljon Mäen synnyinkaupungista Kokkolasta ponnistaneita henkilöitä, kuten esimerkiksi ohjaaja Juho Kuosmanen ja tuottaja Jussi Rantamäki. Saman tekijätiimin edellinen elokuva Taulukauppiaat sai viisi Jussi-ehdokkuutta ja voitti Cannesin elokuvajuhlien Cinefondation-kilpasarjan. Tästä syystä myös Nyrkkeilijä-elokuva nähdään elokuvajuhlilla.

Pääroolia esittävän Jarkko Lahden lisäksi elokuvassa näyttelevät esimerkiksi Eero Milonoff ja Oona Airola. Kuvaukset alkavat reilun kuukauden päästä.

Kaksi miestä radiostudiossa.
Kuuntele Jarkko Lahden ja Eero Milonoffin haastattelu.
Lähikuvassa nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäki.
Kuuntele Pekka Mäen haastattelu.