1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ekonomisti: Kreikan tukipaketista neuvotellaan vielä pitkään

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala arvioi, että vaikka Kreikan leikkauslista hyväksyttäisiin, ovat edessä vielä kuukausien neuvottelut. Tuolle ajalle Kreikalle annettaisiin hätärahoitusta.

Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Edessä ovat todennäköisesti vielä useiden kuukausien neuvottelut Kreikan tukipaketista, vaikka se hyväksyttäisiinkin sunnuntaina, arvioi Aktian pääekonomisti Anssi Rantala.

– Jos tänään troikka katsoo, että Kreikan esitys on riittävä, huomenna euroryhmä päättää käynnistää kolmannen ohjelman neuvottelut ja sitten sunnuntaina valtion päämiehet suunnitelman hyväksyvät, niin siitä käynnistyy pitkä prosessi, jossa ensimmäisenä vaiheena haetaan tällaista hätäapu- tai siltarahoitusta lähikuukausille.

Sen jälkeen neuvoteltaisiin rauhassa isommasta tukipaketista.

– Se sitten pitää sisällään jo tämän paljon suuremman määrän rahaa useammalle vuodelle, ja mahdollisesti myös velkajärjestelyjä, mutta kyllä tässä menee vielä pitkä aika, Rantala kommentoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Rantala arvioi, että kyseessä on nyt Kreikalta aito yritys päästä sopuun apupaketista ja täyttää sille asetetut ehdot. Leikkauslista pitää sisällään useita Kreikalta vaadittuja toimia talouden tasapainottamiseksi.

Kreikan parlamentin puolestaan pitäisi tänään antaa Tsiprakselle ja neuvottelijoille valtuutus neuvotella niistä välittömistä toimista, joita esitys edellyttää.

Velkojienkin päästävä samalle viivalle

Rantalan mukaan on myös täysin mahdollista, että Kreikan velkojat eivät pääse yhteisymmärrykseen, vaikka Kreikka olisi valmis sopeutumaan sille annettuihin ehtoihin.

– Minun mielestäni tarvittaisiin tasapainoinen paketti, jossa on näitä uusia sopeutustoimia ja rakenneuudistuksia, mihin Kreikka on nyt taipumussa, mutta näiden ohella tarvitaan lisää rahaa lähivuosille, jotta Kreikka pärjää ilman markkinoille pääsyä, Anssi Rantala toteaa.

– Tasapainoinen paketti mielestäni edellyttää sitä, että velkojat ovat valmiita puhumaan velkajärjestelystä. Itse kyllä uskon, että velkojien taholla hyvin ymmärretään velkajärjestyn tarve. Todennäköisesti siinä ei kuitenkaan tulla puhumaan nimellisten velkapääomien leikkaamisesta, vaan pidennetään noita pitkiä tukilainoja entisestään vuosikymmeniksi eteenpäin, mikä käytännössä kuitenkin tarkoittaa velkajärjestelyä, hän jatkaa.