Savonlinnan Boris Godunovissa kohtaavat musiikkielämämme titaanit Salminen ja Segerstam

Seitsenkymppiset maestrot, kuningasbasso Matti Salminen ja säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstam ovat päärooleissa Savonlinnan Oopperajuhlien tämän kesän uutuustuotannossa, oopperassa Boris Godunov. Toinen laulaa ja toinen johtaa.

Savonlinnan Oopperajuhlien tämän kesän uutuustuotanto Boris Godunov. Kuva: Yle

Olavinlinnan hämärällä lavalla silmä ei ole erottaa vellovaa, rääsyistä kansanjoukkoa linnan harmaista kivimuurista. Kaiken huomion vie valtava kullattu häkki. Sen sisällä tsaari Boris Godunov kärvistelee syyllisyydentuskissaan.

Modest Musorgskin Boris Godunov -ooppera on kuvaus kansan ja valtiaiden ristiriidasta, vallanhimosta ja suuren hallitsijan yksinäisyydestä. Matti Salminen laulaa tsaarin osan 13:tta kertaa. Hänen mukaansa nyt ollaan erityisen askeettisessa näyttämöversiossa.

Matti Salminen Kuva: Yle

- Tässä Boris Godunovissa ei paeta mihinkään karvalakkien tai runsaiden, eriväristen sipulikupolien ja kulissien taakse. Kaikki ajatukset ja asiat yritetään tuoda esiin pienesti. Sitä kautta ne saavat sitäkin suuremman merkityksen, Salminen uskoo.

Ei takapuoli edellä ampuma-aukosta

Juuri 70 vuotta täyttänyt Matti Salminen on kiitollinen siitä, ettei hänen roolinsa enää edellytä akrobaattisia temppuja. Hän kertoo varmistaneensa asian hyvissä ajoin saksalaissyntyiseltä ohjaaja Nicola Raabilta.

...kysyin, mahtaako ohjaaja tuntea Olavinlinnan fasiliteetit. Että pitääkö siellä vanhan herran vielä tulla takapuoli edellä jostain ampuma-aukosta sisään?

oopperalaulaja Matti Salminen

- Tapasimme Sveitsissä, missä molemmat asumme, ja kysyin, mahtaako hän tuntea Olavinlinnan fasiliteetit. Että pitääkö siellä vanhan herran vielä tulla takapuoli edellä jostain ampuma-aukosta sisään, ja Raab vakuutti, että ei missään tapauksessa.

Niinpä Matti Salmisen esittämä tsaari poistuu kohtauksista aina arvokkaasti verhon taa tai ovesta ulos.

Sinfoninen ÄÄÄK!

Boris Godunov -oopperan musiikinjohdosta vastaavalle Leif Segerstamille Olavinlinnan muhkuraiset lattiat ja kiviset portaat ovat haasteelliset, jalat eivät tahdo kantaa. Mutta ajatus on sitäkin lennokkaampi ja polveilevampi. Näin Segerstam kertoi työstään oopperaorkesterin kapellimestarina.

Leif Segerstam Kuva: Yle

- Se on body languageta, se on silmien totuutta, ja sitä on opittu heti ensimmäisestä ulostulohuudosta, joka oli sinfoninen ÄÄÄK! Ja kaikki olivat iloisia, kun se huutaa ja sillä vibreeraa. Ääni on se ihanin instrumentti, ja sitä on täällä Olavinlinnassa tarjolla nyt lavan täydeltä, ja alhaalla orkesterimontussa me panemme parastamme.

Historian siipien havinaa

Leif Segerstam on johtanut lukuiset kerrat Godunov-oopperan. Hän oli puikoissa myös silloin, kun Savonlinnan Oopperajuhlat edellisen kerran tuotti Boris Godunovin 1970-luvulla, kun pääosassa oli legendaarinen Martti Talvela. Kapellimestari ei kuitenkaan innostu historian siipiä havisuttelemaan.

- Minä olen niin paljon parempi nyt 71-vuotiaana, kuin silloin nuorena.

säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstam

- Minä olen niin paljon parempi nyt kuin silloin nuorena. Kyllä minä luulen, että annan enemmän, kun nyt 71-vuotiaana avaan sieluni ja annan sen pursottaa musiikin motivaatiota. Sillä musiikkihan ei ole se, mikä soi, vaan musiikki on: miksi se, mikä soi, soi niin kuin se soi, silloin kun se soi.

Boris Godunov -oopperan molemmat musiikin jättiläiset, Leif Segerstam ja Matti Salminen, ylistävät toisiaan. Musiikkia on tehty ennenkin yhdessä ja molemminpuolinen luottamus on ehdoton.

Matti Salminen: "Viimeinen Boris Godunovini"

Matti Salmiselle - ja häntärakastavalle yleisölle -  Savonlinnan tämän vuotinen Boris Godunov on historiallinen. Ei enää Borista, Salminen sanoo hieman haikeutta äänessään.

Kun alkaa olla 50 vuotta laulajanuraa takanapäin, ei oikein jaksa enää seitsemää viikkoa harjoitella.

Oopperalaulaja Matti Salminen

- Se on ollut repertuaarissani vuodesta 1981 ja nyt on tultu loppusuoralle. Tämän kauden jälkeen pannaan piste, Salminen sanoo, mutta lieventää tarkoittavansa uustuotantoja. Niin sanottuja hyppykeikkoja ja parin päivän varoitusajalla tulevia gaalailtoja Boriksena mestari lupaa vielä laulaa.

- Kun alkaa olla 50 vuotta laulajan uraa takanapäin, ei oikein jaksa enää seitsemää viikkoa harjoitella, Salminen huokaa.