1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Microsoftin jätti-irtisanomiset – "Se on illuusio, että kaikista yritettäisiin väkisin tehdä yrittäjiä"

Hallituksen ministerit kannustavat Microsoftilta irtisanottuja ryhtymään yrittäjiksi. Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari ei usko, että pienyrittäjien määrän kasvattaminen on ratkaisu ongelmiin.

Talous
Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari.
Yle

Microsoftin massairtisanomisissa työnsä menettäneiden kannustaminen yrittäjiksi ei ole Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokarin mielestä ratkaisu, johon kannattaisi liikaa tuudittautua.

– Se on illuusio, että kaikista yritettäisiin väkisin tehdä yrittäjiä. Se onnistuu joidenkin kohdalla, mutta pääsääntöisesti ei, Porokari sanoo Ykkösaamun haastattelussa.

Porokari arvelee Microsoftin irtisanomispakettien muotoutuvan hyvin samankaltaisiksi, kuin Nokian irtisanomisten yhteydessä. Nokia tuki irtisanottujen yrittäjyyttä niin sanotulla bridge-ohjelmalla, jonka tulokset olivat Aalto-yliopistossa vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan hyviä.

– Ovathan ne paketit tyhjää parempia, mutta lopullisesti tuloksia ei olla vielä päästy analysoimaan. Yrityksiä on jonkin verran syntynyt, mutta pääsääntöisesti pienet yritykset ovat kuihtuneet kun starttirahat loppuvat, Porokari sanoo.

Lappu luukulle jos investointeja ei ala kuulua

Hallitus on luvannut tukea Microsoftilta irtisanotuille. Porokarin mukaan hallituksen antama tuki on hyvä asia, mutta päävastuun on löydyttävä yrityksiltä.

– Näitä ei voi jatkuvasti kaataa veronmaksajien syliin. Yritykset ovat työsopimuksessa sitoutuneet henkilöstöön, Porokari muistuttaa.

Porokarin mukaan Suomen irtisanomissuojaa pitäisi saada lähemmäs eurooppalaista keskiarvoa, sillä nykyinen tilanne ei saa yrityksiä toimimaan pitkäjänteisesti ja sitoutumaan henkilöstön kehittämiseen. Keski-Euroopassa irtisanominen tulee työnantajalle kalliiksi, kun taas Suomessa massiivisten yt-neuvottelujen käynnistäminen on Porokarin mukaan yrityksille käytännössä ilmaista.

– Yritysten pitäisi sitoutua henkilöstöön ja tehdä enemmän investointeja yritykseen. Tarvitaan uusia tuotteita ja teknologian pitää kehittyä. Me ollaan vientivetoinen maa ja jos meillä ei ole uutta myytävää, niin toiminnot loppuu.