1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoria pelottaa mokata kavereiden edessä – "Voi sanoa ääneen, että jännittää"

Jännittäminen on normaali asia, joka kuuluu esimerkiksi sosiaalisiin tilanteisiin. Teini-ikäisillä jännitys saattaa olla pahempaa kuin aikuisilla, mutta on olemassa erilaisia keinoja lieventää perhosten lentelyä vatsassa.

ilmiöt
Oppilaita luokassa matematiikan tunnilla.
Petri Aaltonen / Yle

Toiset ihmiset ovat herkempiä jännittämään kuin toiset, sillä se on osa luontaista temperamenttia ja persoonaa. Teini-ikäisillä jännitystä saattaa lisätä entisestään se, että nuoruus on herkkää aikaa.

– Silloin on tosi tärkeää, että tulee hyväksytyksi kavereiden joukossa. Pelätään epäonnistumista ja mokaamista, ja nämä voivat lisätä jännitystä entisestään sosiaalisissa tilanteissa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten ja nettipalveluiden suunnittelija Satu Tallgren kertoo.

Jännittäjä usein luulee, että hän on ainoa joka jännittää ja että kaikki muut ovat itsevarmoja. Tallgren muistuttaa, että jännittäessä on syytä muistaa, että se harvemmin näkyy ulospäin. Tärkeää olisi hyväksyä, että jännittäminen on normaalia ja kuuluu erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin.

Lapset ja nuoret jännittävät esimerkiksi koulussa tunnilla opettajan kysymykseen vastaamista, esiintymistä luokan edessä sekä jopa kouluruokalassa syöminen voi jännittää.

– Ylipäänsä lapsilla ja nuorilla on mokaamisen pelko kavereiden edessä. Lisäksi jännitystä voi aiheuttaa tuntemattomaan ihmiseen tutustuminen, esimerkiksi kun pitää kavereiden tai tyttö- tai poikaverin vanhempien kanssa jutella.

Teini-ikäisten ja aikuisten jännittämisessä on sellainen ero, että ikä tuo enemmän kokemusta erilaisista tilanteista. Lisäksi iän myötä ihminen oppii hyväksymään persoonansa piirteet paremmin.

Älä karta jännittävää tilannetta

Jännittämisen lieventämiseen on monenlaisia niksejä, vinkkejä ja mielikuvaharjoitteita.

– Jännittämisestä olisi hyvä puhua sellaiselle aikuiselle, jolta tietää saavansa tukea. Se usein helpottaa, että on saanut sanottua siitä, Satu Tallgren mainitsee.

Silloin on tosi tärkeää, että tulee hyväksytyksi kavereiden joukossa.

Satu Tallgren

– Esimerkiksi jos tietää, että jokin esiintyminen on tulossa, siihen voi valmistautua hyvin. Voi pohtia etukäteen tilannetta – mitä aion sanoa ja harjoitella vaikka puhe ääneen jollekulle. Itse esiintymistilanteessa senkin voi sanoa ääneen, että jännittää. Silläkin voi saada sen jännityksen laukeamaan.

Tallgren neuvoo myös, että pikkuhiljaa voi kokeilla esimerkiksi juttelemista tuntemattomien ihmisten kanssa vaikkapa kaupan kassalla. Teini-ikäinen voi tehdä itselleen tällaisia pieniä haasteita ja kun ne alkavat sujumaan, siirtyä haastavampiin.

Mikäli jännittämisestä muodostuu ongelma, kannattaa siihen ehdottomasti hakea apua.

– Koulukuraattorin puheille voi esimerkiksi mennä, ja hänen kanssaan miettiä yhdessä niitä keinoja, jotka helpottaisivat jännittämistä. Olisi hyvä, että jännittäjä ei alkaisi karttelemaan niitä jännittäviä tilanteita, sillä siitä syntyy helposti kehä ja kynnys kasvaa entisestään.

Lue seuraavaksi