Kreikka lähetti esityksensä – mitä seuraavaksi tapahtuu?

Lauantain euroryhmän kokous on h-hetki.

Euromieliset protestoivat parlamentin edustalla Ateenassa 9. heinäkuuta 2015.

Kreikan esitys vaadituista uudistuksista on nyt perillä. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan uusi esitys vastaisi pitkälti aiempaa esitystä, jolle kreikkalaiset sanoivat kansanäänestyksessä ei.

Puolenpäivän aikaan kokoontuva eduskunnan suuri valiokunta saa Kreikan esityksesta ensikuvan. Valiokuntaa informoivat pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvayhteydellä sekä valtiosihteerit paikanpäällä.

Varsinainen ratkaisun päivä on kuitenkin huomenna. EU:n instituutiot eli komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan Keskuspankki EKP ovat aloittaneet Kreikan esityksen arvioinnin ja laskennan sen velkakestävyydestä.

Tämä arvio tulee euromaiden johtajien tietoon huomiseen lauantaihin mennessä.

Täällä kotimaassa komission, IMF:n ja EKP:n esittämiä arvioita kokoontuu ensin käsittelemään EU-ministerivaliokunta. Sen jälkeen, alkuiltapäivästä, on koolla eduskunnan suuri valiokunta. Valiokuntien evästysten jälkeen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) matkustaa iltapäivällä euroryhmän kokoukseen Brysseliin, jonka on määrä alkaa klo 16 Suomen aikaa.

Lauantain euroryhmän kokous on h-hetki

Euroryhmän huomisessa kokousta pidetään ratkaisevana. Siellä valtiovarainministerien on tarkoitus ratkaista, onko Kreikan esitys senkaltainen, että ohjelmaneuvottelut kolmannesta tukipaketista on mahdollista aloittaa.

Jos vastaus on kyllä, sunnuntain eurohuippukokous ja Eurooppaneuvosto voidaan perua. Ohjelmaneuvottelut alkavat ja samalla valmistellaan niiden ajaksi Kreikan pankkijärjestelmää ja lainoitusta tukevat järjestelyt, Ohjelmaneuvottelujen uskotaan kestävän parisen viikkoa.

Euroryhmä voi myöspäätyä lauantaisessa kokouksessaan ei-kannalle, jos valtiovarainministerit eivät pidä Kreikan esitystä riittävänä ohjelmaneuvottelujen aloittamiselle. Käytännössä se johtaa Kreikan ajautumiseen ulos eurosta. Siinä tapauksessa Brysselissä kokoontuvat euromaiden johtajat sekä Eurooppaneuvosto.