Top 5: Nämä lajit uhkaavat Suomen luontoa

Suomessa on huomattava määrä erilaisia vieraslajeja. Jotkut niistä ovat vaarattomia, toiset aiheuttavat ihmiselle vakavia palovammoja. Listasimme viisi Suomen luontoa uhkaavaa vieraslajia.

luonto
Minkki.
Minkki. Anna Wójtowicz / Creative Commons Attribution - Share Alike 3.0 Unported

Suomeen on levittäytynyt vieraslajeja, jotka voivat aiheuttaa haittaa ympäristölle ja ihmisten terveydelle.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisten mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Listasimme Suomen luonnolle haitallisimmat eläin- ja kasvikunnan vieraslajit.

1. Kaukasianjättiputki

Kaukasianjättiputki on Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukossa. Se tukahduttaa alleen muun kasvillisuuden, ja sen kasvineste voi aiheuttaa ihmiselle vakavia palovamman kaltaisia iho-oireita.

2. Espanjansiruetana

Espanjansiruetana, eli tappajaetana, on kaikkiruokainen massalaji, joka syö kasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Espanjansiruetanat syövät myös kuolleita lajitovereitaan ja aiheuttavat haittaa alkuperäisille etanalajeille.

3. Jättipalsami

Jättipalsami muodostaa laajoja yhden lajin kasvustoja, jotka vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Jättipalsamin valtaamat jokivarsikosteikot ovat alttiita eroosiolle. Kasvin lisääntyminen aiheuttaa haittaa muun muassa kuoriutuville kalanpoikasille.

4. Minkki

Maailmalla minkin on osoitettu olevan haitallinen erityisesti linnuston kannalta. Minkki on pieni näätäeläin, joka saalistaa muun muassa merilintuja, kaloja ja jyrsijöitä. Se saalistaa myös sammakoita ja voi vaikuttaa negatiivisesti niiden kannankehitykseen.

5. Komealupiini

Lupiinin haitallisuudesta on keskusteltu paljon viime aikoina. Lupiini syrjäyttää uhanalaisia kasveja tienpientareilla, pihoissa, niityillä ja lehdoissa. Lupiini on myrkyllinen sisältämiensä alkaloiden vuoksi, ja se vaikuttaa muun muassa päiväperhospopulaatioihin.

Lähteet: Luonnontieteellinen keskusmuseo, vieraslajit.fi