EKP:n entinen pääjohtaja: Grexit olisi kaikille kallis ja geopoliittisesti vaarallinen

Jean Claude Trichet varoittaa, että eurosta eronneena Kreikka aiheuttaisi epävakautta laajalti ympäristössään.

Ulkomaat
Jean-Claude Trichet.
Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja, ranskalainen Jean-Claude Trichet.Ennio Lanza / EPA

Ei ainoastaan Kreikka, vaan myös sen velkojat joutuisivat kärsimään suuresti, jos Kreikan olisi erottava euroalueesta, varoittaa Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet.

Grexitiksi nimetyssä erossa lainanantajat menettäisivät lähes kaikki rahansa, Trichet sanoo saksalaisen Frankfurter Allgemeine (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa.

Hänen mielestään myöskään eron geopoliittisten seurausten uhkaa ei ole tajuttu Euroopassa yleensä ja Saksassa erityisesti.

– Euroopalla on historiallinen velvollisuus ankkuroida entisen kommunistiblokin maat tiiviisti Eurooppaan, Trichet sanoo.

Balkanin alueen lisäksi hän viittaa Kreikan, Ukrainan ja Venäjän kulttuuriseen yhteyteen ortodoksikirkkojensa vuoksi ja myös sotien ja pakolaiskriisien kanssa kamppailevien Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maantieteelliseen läheisyyteen.

Varoituksistaan huolimatta Trichet ei ole sitä mieltä, että Kreikan kanssa on päästävä sopimukseen hinnalla millä hyvänsä. Hänen mukaansa Kreikka on itse aiheuttanut tilanteen, jossa monilla Euroopan maista ei ole käytännössä enää lainkaan luottamusta Kreikan hallitukseen.

Ranskalainen Trichet johti EKP:tä vuona 2003–2011.