Terapeutin neuvo tuoreille pariskunnille: "Luokaa omat hellittelyrituaalinne"

Kosketa ohimennessäsi, lähetä tekstiviesti, vaihda katsetta. Mutta entäpä jos yhteinen kesäloma riepoo hermoja pahemman kerran?

terveys
Seksuaali- ja paripsykoterapeutti Sirkka Näsänen työskentelee Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.
Seksuaali- ja paripsykoterapeutti Sirkka Näsänen uskoo yhteisiin suunnitelmiin ja rituaaleihin.Janne Ahjopalo / Yle

Kesä on kukkeimmillaan, ja moni purjehtii avioliiton, avoliiton tai rekisteröidyn parisuhteen satamaan.

Seksuaali- ja paripsykoterapeutti Sirkka Näsänen muistuttaa, että ihmissuhde vaatii hoitamista. Yhteistä aikaa on oltava: ne voivat olla hyvin pieniäkin hetkiä arjessa.

– Ihaninkin ihastuminen ja rakastuminen muuttuu rakastamiseksi. Itse tykkään puhua arkirakkaudesta, kun suurin huuma haihtuu, sanoo Näsänen.

Terapeutin mielestä pariskunnan tulisi luoda omat viestinsä, joilla osoitetaan toiselle välittämistä ja rakastamista. Eräänlaiset hellittelyrituaalit.

Voi suunnitella, olisiko molemmilla puoliskoilla vapaa ilta tai oma hetki omien kavereiden kanssa.

Sirkka Näsänen

– Ne voivat olla arjen pieniä rituaaleja: katseita, kosketuksia ohimennessä, lähtörituaaleja ja tekstiviestejä silloin tällöin. Nämä ovat asioita, jotka jokainen pari luo itsensä näköisiksi.

Omaa lomaa yhteiselon keskelle?

Kesäloma saattaa kiristää pariskunnan hermoja, koska muulloin esimerkiksi työelämä haukkaa aimo annoksen yhteisestä ajasta. Yhtäkkiä toinen onkin siinä lähietäisyydellä kaikkine ärsyttävyyksineen. Terapeutti Sirkka Näsänen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta uskoo etukäteen tehtyihin suunnitelmiin riitojen vähentäjänä.

– On hyvä etukäteen suunnitella lomaa ja käydä yhteistä keskustelua, että mitä lomalla tehtäisiin. Jos on suunnitelma, että laiskotellaan, lähdetään matkalle tai mökille, on hyvä kuulla molempien ajatuksia ja toiveita.

Pariskunnan ei tarvitse välttämättä viettää jokaista hetkeä lomallaan yhdessä. Pieni "oma lomakin" saattaa olla terveellistä pitää.

– Voi suunnitella, olisiko molemmilla puoliskoilla vapaa ilta tai oma hetki omien kavereiden kanssa. Aina toki asioiden yhdessä jakaminen ja suunnitteleminen tuottaa parempaa lopputulosta parisuhteen osalta, uskoo Näsänen.