Rakkaudesta ruokaan – yrittäjyys on ravintoloitsijalle elämäntapa

Oulun lähialueella vaikuttaa kaupungin ympäristöterveyshuollon mukaan lähes 100 etnistä ravintolaa. Ravintolayrittäjän elämään ei monta vapaapäivää ehdi kertyä. Itsensä toteuttaminen ja asiakkaiden kiitos palkitsevat kun työpäivät venyvät kellon ympäri.

Kotimaa
Kannaphat Mahasing ja Sami Torvela pyörittävät omaa ravintolaansa Oulun Tuirassa.
Mirko Siikaluoma / Yle

Kannaphat Mahasing muutti Ouluun vuonna 2006. Thaimaasta kotoisin oleva Mahasing oli aiemmin kouluttautunut hotellialalle, mutta Suomessa alan töiden saaminen oli vaikeaa. Kerrossiivoojana ja tarjoilijana työskennellessä Kannaphatista tuntui, ettei hänen sydämensä ollut työssä mukana.

– Kysyin jo heti Ouluun muuttaessani puolisoltani Samilta, mistä täältä löytyisi lähin nuudelibaari, mutta Oulusta sellainen puuttui. Minulle tuli olo, että joku päivä haluaisin perustaa oman ravintolani, Mahasing kertoo taustoja yrittäjäksi lähtemiselle.

Mahasingin ja hänen puolisonsa Sami Torvelan yritys Noodle Bar 9 sai alkunsa ravintolapäivästä vuonna 2012. Positiivisesta palautteesta innostuneena Mahasing ja Torvela perustivat ravintolansa 2014.

Kyproksenkreikkalaiselle Andreas Andreoulle ravintolayrittäjyys on enemmän kuin pelkkä työ, se on hänelle elämäntapa. Andreou on asunut Suomessa jo 16 vuoden ajan ja pyörittää vaimonsa Virpin kanssa ravintola Greciania.

– Ruoka on ollut minulle harrastus jo pitkään. Kun harrastuksesta tulee työ, niin se on paljon mukavampi asia kuin pelkkien töiden tekeminen. Ravintolassa on pitkiä päiviä ja paljon hoidettavaa myös viikonloppuisin, Andreas Andreou avaa suhdettaan yrittäjyyteen.

Afrikkalaiset ravintolat puuttuvat

Oulun seudun ympäristöterveydenhuollon mukaan Oulussa ja sen lähiseuduilla toimii yhteensä 94 etnistä ravintolaa, joista yli puolet (48) on pizzerioita. Toiseksi eniten etnisistä ravintoloista kaupungista löytyy kiinalaisia ravintoloita, joita on viraston rekisterin mukaan 22 kappaletta. Kaupungin tilastot etnisistä ravintoloista ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, sillä tarkkaa tilastoa ravintoloiden ruokatarjonnasta ei kaupungin virastossa pidetä.

Etnisten ravintoloiden kirjossa on edustettuna ainakin 11 eri maata, joista kuitenkin afrikkalainen ruokakulttuuri loistaa poissaolollaan. Kaupungissa on tiettävästi viime vuosina ainakin toiminut etiopilais-etitrealainen pop up -ravintola ravintolapäivä-tapahtumissa.

Kun perustimme ravintolan, Oulussa oli vain pizzerioita ja kiinalaisia ravintoloita. Nykyään etnisiä ravintoloita riittää ja ravintoloita on hyvin monesta kulttuurista

Andreas Andreou

Töihin myös sunnuntaina

Kannaphat Mahasing ja Sami Torvela tekevät töitä yleensä kuusi päivää viikossa. Toisinaan ravintolaan täytyy tulla myös sunnuntaina esimerkiksi leikkaamaan kasviksia seuraavaa viikkoa varten. Täysin ilman vastoinkäymisiä nyt vuoden pystyssä ollut ravintola ei ole kuitenkaan selvinnyt.

– Joissain annoksissamme on käytetty maapähkinää ja se on ilmoitettu ruokalistallamme. Joskus kuitenkaan ihmiset eivät kiireessä ehdi lukemaan varoitusta, mutta onneksi mitään pahaa ei ole päässyt käymään, Mahasing toteaa.

Andreas Andreoun mielestä Suomessa on paljon byrokratiaa, jonka vuoksi ravintolan aukaiseminen on haastavaa. Oman ravintolansa perustamisen aikoihin vuonna 2000 etnisten ravintoloiden välillä oli Andreoun mukaan vähemmän kilpailua.

– Tällä hetkellä ravintola-alalla menestyminen Oulussa on vaikeaa. Kun perustimme ravintolan, Oulussa oli vain pizzerioita ja kiinalaisia ravintoloita. Nykyään etnisiä ravintoloita riittää ja ravintoloita on hyvin monesta kulttuurista, Andreou kuvailee alan muuttumista oman yrittäjäuransa aikana.

– Mieltä lämmittävät asiakkaat, jotka ovat lapsina käyneet ravintolassa 15 vuotta sitten ja palaavat käymään tyttöystävän tai vaimon, ehkä jopa omien lapsiensa kanssa. Tuntuu mukavalta kun he muistavat kuinka minä silloin sanoin "jos syö kaiken ruuan, saa jälkiruokaa", Andreou kertoo iloisesti.