1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kriisisuhde johti avioeroon – parisuhdeleiri liimasi sittenkin yhteen

Sisarusperheeltä häälahjaksi saatu lahjakortti parisuhdeleirille herätti kriisisuhteessa eläneet Jani ja Päivi Åströmin. Avioeron kokenut pariskunta on oppinut leireillä kommunikoimaan sekä selviytymään arjesta.

Jani ja Päivi Åström Kuva: Simo Kurki / Yle

26 vuotta yhteiseloa viettäneet Jani ja Päivi Åström ovat pitkän suhteensa aikana kokeneet yhteiselon ylä- ja alamäet. Matkaan kuuluu yksi avioero, jonka jälkeen pariskunta päätti tarttua avuntarjoukseen.

– Kun palasimme yhteen avioeron jälkeen, niin ajateltiin, että tilanteet ovat korjaantuneet itsestään. Asiat kuitenkin kriisiytyivät nopeasti ja koimme, että on nyt on hyvä aika hakea apua muualta. Nyt olemme jo kuudennella parisuhdeleirillä, kertoo Jani Åström.

Tällä kertaa parisuhdeleiriä vietetään Pieksämäellä, jolle osallistuu arviolta 930 henkilöä. Janin mukaan kynnys mennä mukaan ensimmäiselle leirille oli suuri, mutta pelko osoittautui turhaksi.

– Aluksi ajattelin miehenä, joka ei osannut kunnolla kommunikoida, että täällä leireillä joutuu syytetyn penkille kuulemaan muiden syytöksiä. Minä kuitenkin tulin täällä kuulluksi ja sain puhua ilman keskeytyksiä. Ryhmälle puhuminen synnytti luottamuksen, kun muutkin hakivat apua samanlaisiin tilanteisiin.

”Tähän jää koukkuun”

Pienryhmissä kommunikoinnin lisäksi parisuhdeleirillä käydään luennoissa ja rentoudutaan.

– Kyllä täällä myös lekotellaan. Tähän kyllä jää ensimmäisen kerran jälkeen koukkuun, kun ei halua, että suhde rapistuu tai taantuu ajan kuluessa. Kun on itse saanut apua leirien kautta, niin haluaa myös omalta osaltaan olla avoin muille, jos joku muu kokee sen kautta saavansa tukea. Se koukuttaa tulemaan aina takaisin, kertoo Päivi Åström.

Leirialueella kävellessä voi silmin nähden havaita ihmisten nauttivat olostaan ja hymyilevän.

– Ensimmäistä kertaa leirille tullessani mietin, miksi kaikki näyttävät niin onnellisilta. Se on se ilmapiiri. Se tarttuu muihin hyvin nopeasti. Muistan alussa, kun olimme kriisissä niin täällä leirillä tuli luottavainen olo ja usko, että tulevaisuus näyttää valoisalta, sanoo Jani Åström.

”Avioliitto paranee vanhetessaan”

Pieksämäellä järjestettävään paremman avioliiton perheleiriin voi ottaa mukaan myös lapset, joille on viikon ajaksi tarjolla omaa aktiviteettia.

– Me tulemme aina kahdestaan tänne ja jätämme lapset isovanhempien hoitoon. Uskon, että kun äiti ja isä hoitavat suhdetta niin lapsillakin on hyvä olla ja se näkyy sitten arjessa. Avioliitto paranee vanhetessaan ja pahimmat kriisit ovat nyt toivottavasti takana, kertoo Päivi Åström.

Janin silmistä voi havaita kipinän, kun hän tarraa tiukasti vaimoaan kädestä kiinni.

– Kannattaa kokeilla tällaisia keinoja. Uskon, että se ei jää kokeilemiseksi vaan apua saa varmasti.