E18-tien punaiset kivet yritetään turmella – sinnikäs maalari kulkee perässä punaisen pensselin kanssa

E18-tien varteen maalatut punaiset kivet ovat ihmetyttäneet autoilijoita pitkin kesää. Viime aikoina kiviin on ilmestynyt myös tekstejä. Pyhtääläiset pitävät punaisiin kiviin kajoamista ilkivaltana.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Punaisia kiviä on nyt yhteensä kymmenen. Niiden lisäksi E18-tien varresta Pyhtäältä löytyy ainakin yksi vihreä kivi. Lisäksi useisiin sekä punaisiin että maalaamattomiin kiviin on kirjoitettu tekstejä eri väreillä.

– Ikävä kyllä kiviä on käyty sotkemassa. Jäljistä ja viesteistä päätellen kyseessä ovat nuoret mopoilijat, päättelee pyhtääläinen yrittäjä Timo Peri.

Punaisten kivien maalari on edelleen Pyhtäällä arvoitus. Se jopa harmittaa kyläläisiä, koska yleensä juorut kulkevat nopeasti. Perin mukaan punaisen maalipönikän kanssa liikkuva pensselinheiluttaja ei kuitenkaan ole lainkaan luovuttajatyyppiä.

– Täytyy nostaa hattua maalaripojalle, kuka hän sitten onkaan. Sinnikäs veikko. Hän maalaa sotkujen päälle aina punaisen värin takaisin.

Punaiset kivet taidetta

Kiviin on kirjoitettu spray-maalilla muun muassa tekstit "Tulikeppiakseli", "PKN, "Kotipaikka Pyhtää" ja "Ei harmita yhtää". Kaksi viimeistä viittaa pyhtääläisten omaan, samannimiseen Facebook-ryhmään.

Täytyy nostaa hattua maalaripojalle, kuka hän sitten onkaan. Sinnikäs veikko.

Timo Peri

– No minä en ole käynyt kirjoittelemassa kiviin, nauraa ryhmän perustaja Leena Kärras.

Kiviin tulleita tekstejä pidetään kylällä kuitenkin yleisesti ilkivaltana, joka on sotkenut punaisten kivien alkuperäisen idean.

– Kivien tarinaa seurataan innokkaasti. Itse tykkään niistä punaisina, Kärras toteaa.

– Jokainen keskivertoälyllä varustettu ihminen ymmärtää punaiset kivet taiteeksi. Joku ahtaasti ajatteleva tietysti voi ajatella, että punaiseksi maalaaminenkin on ilkivaltaa, tuumaa Timo Peri.

Liikennevirasto jätti kivet rauhaan

Peri innostuu analysoimaan mopoilevien nuorten sielunelämää.

– Jos nuorilla on paha olo, he provosoituvat asioista jotka ovat heille läheisiä. Paha olo purkautuu sitten tätä kautta. Ikävää tämä on, mutta jos näin vähällä olo paranee, niin siitä vaan.

No minä en ole käynyt kirjoittelemassa kiviin.

Leena Kärras

Punaisista kivistä mielensä pahoittanut Liikennevirasto on toistaiseksi jättänyt kivet rauhaan. Myöskään poliisilla ei ole intressiä tutkia asiaa.

– Kivistä ei ole tehty rikosilmoitusta. Jos maanomistaja sellaisen tekisi, asiaa voitaisiin tutkia korkeintaan lievänä vahingontekona, kertoo rikoskomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.