Nyt tulevat naisräppärit – vähättelyä edelleen paljon

Naisräppäreitä on ollut Suomessa esillä vähän, mutta nyt heitä tulee isolla rintamalla. Rap-duo Sofa ja rap-artisti Rauhatäti kertovat, että naisräppäreitä kohtaan on vielä paljon ennakkoluuloja.

Sofa-yhtye haastattelussa.

Elastinen ihmetteli pari vuotta sitten, missä ovat naisräppärit. Hän kuitenkin arveli, että mimmit tulevat vielä. Ja näinhän kävi.

Rauhatäti, Sofa, Mercedes Bentso, Pyhä Lehmä ja Tiia Karoliina. He edustavat naisräppäreiden uutta aaltoa. Aikaisemmin esillä ovat olleet vain Mariska ja Sini Sabotage, mutta muutoin naisten tekemää räppiä on ollut vähän.

Rap-duo Sofa on tehnyt räppiä pari vuotta. Heidän ensimmäinen singlensä Tyttörukka pääsi toukokuussa radiosoittoon.

Keikoilla moni on tullut sanomaan, ettei ole koskaan kuullut mitään vastaavaa. Näin kävi lappeenrantalaisessa punkbaarissa, jossa yleisö koostui miehistä.

– Ne vaan reivas ihan hiessä ja naamat loisti. Ne oikein kuunteli biisejä ja kun jotkut jutut kun upposivat ne oli, että aaaa!, kertoo duon FanFan innoissaan.

– Palaute oli, että vitsi miten hienoo. Mie en tienny, että tällasta on olemassa. Teijän pitää tulla uuestaan. Sit mie otan miun kaikki kaverin mukaan, nauraa SonSon.

Tytöt eivät osaa räpätä

Naisräppärit saavat kuitenkin osakseen paljon vähättelyä. Nimettömästä nettipalautteesta on syntynyt myös Rauhatädin kappale Tytöt ei osaa räppää, piste.

– Vähättelyyn törmää vielä edelleenkin paljon. Sellaiset totiset räppipäät on sitä mieltä, että tytöt ei osaa räpätä ja tyttöjen ei pitäis sitä tehdäkään, Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa kertoo.

Sofan tytöt ovat törmänneet vähättelyyn niin ikään verkossa.

– Se on yleensä anonyymiä urputusta netissä. Skenen sisällä ei ole totuttu kuulemaan naisen ääntä räpissä tai nähty lavalla naista ottamassa tilaa röyhkeästi, sanoo duon FanFan.

– Osaatteko te oikeesti räpätä? Miks te näytätte tolta? Sitä ulkonäön kommentointia on lähinnä netissä, jatkaa FanFan.

"Miesräppärit eivät uskalla tulla meidän keikoille"

Naisräppäri Rauhatäti haastattelussa.

Naisräppäreiden käsittelemät aiheet vaihtelevat niin kuin rap-genressä muutoinkin. Rauhatäti tunnetaan kantaaottavana räppärinä, joka tuo teksteissään esiin yhteiskunnan ongelmakohtia, kuten päihde- ja mielenterveysongelmia, syrjäytyneisyyttä ja yksinäisyyttä.

Eroja miesten käsittelemiin aiheisiinkin löytyy.

– Vähän vähemmän me räpätään viinan juomisesta ja pilven polttelusta. Esimerkiksi Sofan tytöt räppää, että Sofan mimmit ei dokaa. Mercedes Bentso räppää gansta-aiheista, joista miehet ovat aina räpänneet myös Suomessa. Bentso uskaltaa puhua esimerkiksi väkivallasta, Rauhatäti kertoo.

Yleisökin on naisräppäreiden keikoilla hieman erilaista.

- Kyllä meidän tyttöjen räppikeikoilla käy aika vähän miespuolisia räppäreitä. Ne harvemmin uskaltaa tulla katsomaan meidän keikkoja, Rauhatäti lataa.

- Tää naisten tekemä räppi on siinä mielessä hyvä asia, että keikoille tulee myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten kuuntelisi räppiä. Ollaan saatu levitettyä räppiä vähän toisenlaiselle yleisölle.

Naiset stadikalle!

Suomalaisten naisräppäreiden vähäistä näkyvyyttä selittävät vähättelyn pelko ja uskalluksen puute. Nyt naiset uskaltavat tuoda esiin taitojaan ja naisräppäreitä onkin tullut esiin useita samaan aikaan.

– Nyt kun naisräppäreitä pääsee soittolistoillekin, niin kyllä sieltä nuoria mimmejä löytyy. Olen tavannut kadulla ohikulkiessa mimmejä, jotka räppäävät freestyleä. Mun mielestä se on hieno ilmiö, Rauhatäti sanoo.

Sofan energiset esiintymiset ovat tuoneet monelle mieleen PMMP:n. Kuva: Yle

Sofan tytöt uskovat, että dominoefekti tuo mukanaan lisää naisräppäreitä alalle.

– Me haluttais mennä sitä kohti, että ihan sama onko nainen, mies, tyttö tai poika. Mitä ikinä oletkaan, niin ole sitä täysillä.

– Viiden vuoden päästä naiset rulettaa.

– Valtaa areenat ja stadionit. Stadionkonsertti! Naiset stadikalle! Kaikki stadikalle!, Sofan SonSon ja FanFan innostuvat.