1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Oulu karsii vammaisten maksuttomia palveluja

Oulun kaupungin tiukentunut palvelutarpeen arviointi muuttaa vammaisten palvelujen tarjontaa. Oulussa on aiemmin tarjottu maksuttomana palveluita, joiden nyt arvioidaan kuuluvan maksulliseen kotihoitoon. Vammaisia muutokset hämmentävät, ja kaupunki onkin jo saanut oikaisuvaatimuksia.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Yksi Oulun kaupungin palvelupäätösten kohteiksi joutuneista on Ville Jaaranto. Vaikeasta epilepsiasta ja nivelsairaudesta kärsivä Jaaranto saa vielä päivittäin 15 tuntia henkilökohtaista apua. Elokuun alussa tuntimäärä putoaa kymmeneen.

Jaarannon mukaan syynä on se, että hänen luovuttuaan yrittäjyydestä avun tarve olisi vähentynyt. Jaaranto ei enää pysty työskentelemään yrittäjänä heikentyneen kuntonsa vuoksi. Hän pitää tilannetta nurinkurisena.

– Kuntoni on huonontunut ja samalla apua leikataan. Aivan päätön yhtälö, Jaaranto tuhahtaa.

Oikaisuvaatimuksia ja asiakkaiden yhteydenottoja tullut

Jaarannon mukaan häntä ei ole kuultu päätöstä tehtäessä ja hän aikoo tehdä asiasta oikaisuvaatimuksen. Jaaranto ei ole yksin ongelmiensa kanssa, sillä kaupunki on saanut yhteydenottoja ja oikaisuvaatimuksia muiltakin kiukkuisilta asiakkailta.

Kaupungin asiakkuuspäällikkö Raimo Ojanlatva ymmärtää ihmisten turhautuneisuuden, kun palvelumallit ja -maksut muuttuvat.

– Maksuttoman vammaispalvelun ja maksullisen kotihoitopalvelun raja on häilyvä. Oulussa on tarjottu ilmaisia palveluita, jotka kuuluvat ennemminkin maksullisten kotihoitopalvelujen piiriin. Jos henkilökohtaista apua leikataan tilalle, voidaan tarjota kotihoitoa.

"Päätökset ovat sieltä jostain"

Kaupungin asiakkuuspäällikkö Raimo Ojanlatva ei ole huolissaan oikaisuvaatimuksista ja vastustuksesta vaan päinvastoin.

– Ymmärrän asiakkaiden asenteet, kun palvelun perusteet muuttuvat. Asiat on hyvä käydä perusteellisesti läpi, jotta saamme vahvistetun linjan uusille käytännöille.

Oulun tiukentuneen palvelutarpeen arvioinnin taustalla on Suomen kuuden suurimman kaupungin vertailu, jossa Oulun henkilökohtaisen avun kustannukset nousivat esille kaupunkikohtaisessa vertailussa.

Jaarannon mukaan vammaispalveluja ei kuitenkaan pitäisi paikata kotihoidolla.

– Se on sieltä jostain. Lain mukaan tietyt palvelut on turvattava ja nyt Oulussa ei toimita niin.

Korjaus 13.7.2015 klo 10.10: Kuuden kunnan vertailussa Oulun kohdalla kiinnitettiin huomiota henkilökohtaisen avun kustannuksiin, eikä vammaispalvelun kokonaiskustannuksiin kuten jutussa aiemmin mainittiin.