1. yle.fi
  2. Uutiset

Operaattorit laajentavat 4G-verkkojaan vauhdilla – nopea netti mökeille todennäköisesti ensi kesäksi

Lähivuosina nopeiden mobiiliverkkojen kattavuuden odotetaan nousevan noin 99 prosenttiin väestöstä. Operaattorit jatkavat myös valokuituverkkojensa laajentamista.

talous
Kaksi verkkoasentajaa vaihtaa tukiaseman mastossa lähettimiä.
Jarkko Riikonen / Yle

Mobiili- ja nettioperaattorit laajentavat 4G-verkkojaan nopeaan tahtiin. Tällä hetkellä eri operaattorien 4G-verkkojen kattavuus vaihtelee vajaasta 90 prosentista yli 95 prosenttiin väestöstä.

Elisan 4G-verkon kattavuus on tällä hetkellä maan laajin, noin 97 prosenttia väestöstä. DNA:n verkko kattaa nyt noin 90 prosenttia väestöstä ja Soneran verkon väestöpeiton pitäisi olla noin 90 prosenttia vuoden loppuun mennessä.

DNA ja Sonera rakentavat yhteistä 4G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen. Kuusamoon on jo valmistunut pilottialue.

Yhtiöiden tavoitteena on, että verkko kattaa tämän vuoden loppuun mennessä koko Pohjois-Suomen. Itä-Suomen osalta verkon pitäisi valmistua viimeistään vuoden 2016 lopussa.

Yhteisestä verkosta lisää vauhtia nettiin

DNA:n radioverkoista vastaavan tuotantojohtajan Jarkko Laarin mukaan yhteisverkon etuna on, että se yhdistää kahden operaattorin nykyiset tukiasemapaikat ja taajuusresurssit. Yhdistämisen pitäisi tilkitä mahdollisia paikallisia katvealueita ja parantaa siten kuuluvuutta sekä nostaa teoreettisia maksiminopeuksia yhteisverkon alueella.

Laarin mukaan verkkojen rakentamistahti on tällä hetkellä kiivaampi kuin koskaan aikaisemmin DNA:n historiassa

– Meidän tavoite on, että 99 prosenttia väestöstä on 4G-verkon piirissä ensi vuoden loppuun mennessä. Varmasti se tavoite saavutetaan, Laari sanoo.

– Vaikka tällä hetkellä kesämökillä 4G-verkko ei toimisi, niin todennäköisesti ensi kesään mennessä jo toimii.

Elisan liiketoimintajohtajan Matias Castrénin mukaan Elisan 4G-yhteys toimii jo aika yleisesti mökkialueilla.

– Me saamme paljon palautettakin siitä, että paikoilla joissa ei ole aiemmin toiminut, niin nyt toimii hyvin. Yleisillä mökkialueilla yleisesti ottaen alkaa jo olla aika hyvät yhteydet, Castrén sanoo.

4G hyvä nettiratkaisu haja-asutusalueelle

Myös Sonera rakentaa omaa 4G-verkkoaan nopeasti koko valtakunnassa. Verkon on määrä valmistua vuonna 2018 ja kattaa tuolloin 99 prosenttia väestöstä, kertoo Soneran viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

– Tällä hetkellä rakennettavat nopeudet ovat haja-asutusalueelle 100 megabittiä sekunnissa ja taajamiin jopa 300 megabittiä sekunnissa. Sitten on aika hyvät yhteydet käytännössä koko valtakunnan alueella, Tuominen arvioi.

Tuomisen mukaan 4G on paras ratkaisu nopeiden verkkoyhteyksien saamiseksi haja-asutusalueille, koska valokaapelin vetäminen syrjäisemmille seuduille on hyvin kallista.

– Tämä 4G varmasti tuo helpotuksen moneen paikkaan. Se on myös sillä tavalla kustannustehokas ratkaisu, että asiakashinnat ovat kohtuulliset, Tuominen sanoo.

Operaattorit jatkavat edelleen myös valokuituverkkojensa laajentamista. Esimerkiksi uusille asuinalueille ja suuriin kiinteistöihin vedetään valokuituja nopeiden nettiyhteyksien takaamiseksi. Valokuituverkko toimii myös mobiiliyhteyksien runkoverkkona. Suuri osa mobiilitukiasemista on yhdistetty valokuidulla eteenpäin.

Vaikka nopeiden mobiiliverkkojen rakentaminen onkin nyt nopeaa, niin silti katvealueita löytyy edelleen varsinkin syrjäseuduilta.

– Eihän nämä radioverkot koskaan 100 prosenttisen kattavia ole. Aina löytyy paikkoja, missä se kuuluvuus ei ole riittävä ja sitä kautta palvelut niin sanotusti tökkivät, DNA:n tuotantojohtaja Laari toteaa.

Lue seuraavaksi