Talvivaara valmistelee louhinnan aloittamista – palkkaa 120 työntekijää

Työntekijät palkataan toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen.

talous
Primääriliotuskasa-alue Talvivaaran kaivoksella.
Primääriliotuskasa-alue Talvivaaran kaivoksella.Kimmo Rauatmaa / Str / Lehtikuva

Talvivaaran kaivosyhtiön Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä valmistelee louhinnan aloittamista ympäristöturvallisuuden ylläpitämiseksi ja kaivoksen myyntikuntoisena säilyttämiseksi.

Konkurssipesä palkkaa kaivosteollisuuden työntekijöitä, asiantuntijoita ja esimiehiä erityisesti kunnossapidon ja louhinnan tehtäviin. Yhteensä uusia työntekijöitä palkataan noin 120. Rekrytointi-ilmoitukset julkaistaan tulevan viikonlopun aikana.

Uuden malmin louhiminen on välttämätöntä, jotta kaivos pysyy myyntikuntoisena, sanoo Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen Yle Uutisille. Hän on luottavainen, että ostaja löytyy.

– Pidän sitä varsin todennäköisenä, että tälle löytyy jatkaja muodossa tai toisessa. Se sitten, miten jatkaja menettelee, niin siihen en pysty kommentoimaan tässä vaiheessa sen enempää, mutta pidän todennäköisenä, että kaivokselle jatkaja löydetään.

– Neuvotteluja käydään koko ajan, ja se kokoonpano, joka tämän ehkä tulee ostamaan, niin se on vielä auki ja neuvottelut ovat kesken, mutta kyllä minä uskon, että jatkaja löydetään.

Talvivaaran jatko ei ole vieläkään varmaa

Perjantain uutinen louhintarekrytoinneista ei vieläkään ollut varmistus siitä, että valtio olisi lopullisesti kallistunut Talvivaarassa jatkon kannalle toiminnan alas ajamisen sijasta. Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrottiin Yle Uutisille, että louhinnan aloittaminen valtion rahoilla on vain varautumista eri vaihtoehtoihin.

Talvivaarassa tarvitaan uusia malmikasoja erityisesti ympäristöriskien pienentämiseksi. Uudesta malmista rakennetut liuotuskasat sekä sitovat vettä itseensä että haihduttavat sitä. Lisäksi kasat tuottavat toimiessaan lämpöä, ja se helpottaa vesienhallintaa kaivosalueella erityisesti talviaikaan.