Suosittu ruokablogi ei hifistele

Ruokablogi Pastanjauhantaa pyrkii tarjoamaan lukijoilleen konstailemattomia reseptejä ja monipuolisia gastronomisia kokemuksia. Harrastuksena ylläpidettävä blogi on suomalaisten ruokablogien vanhimpia.

Ruoka- ja ruoanlaittoblogit
Kuvakaappaus Pastanjauhantaa-blogista.
Kuvakaappaus Pastanjauhantaa-blogista.

Oululainen pariskunta Ritva Kylli ja Jani Lahtinen aloittivat ruokabloginsa nimeltään Pastanjauhantaa kirjoittamisen jo yli kymmenen vuotta sitten. Alun perin kaksikolla ei ollut tarkoitus aloittaa bloggaaminen, vaan sivusto syntyi puoliksi vahingossa.

– Emme alun perin aikoneet perustaa blogia. Olimme innostuneet kokkaamisesta ja ajattelimme, että kehittelemme eräänlaisen reseptivihon tai kirjan nurkan, johon saisimme reseptejä talteen. Sattumoisin siihen aikaan blogit olivat kovassa nosteessa varsinkin maailmalla ja hieman myös täällä Suomessa, ja ajattelimme, että mikäpä ettei kirjaisi verkkoon niitä reseptejä, muistelee Jani Lehtinen.

Alku oli verkkainen

Pastanjauhantaa-ruokablogi alkoitti toimintansa hissun kissun. Alussa lukijoita oli luonnollisesti kohtuullisen vaatimaton määrä, mutta ruokablogien kasvattaessa kiinnostusta lukijamäärät kasvoivat myös Pastanjauhantaa-blogin lukijamäärät tasaisesti. Aluksi ihmiset löysivät blogin netin blogilistan kautta ja sittemmin pääasiassa Googlen kautta.

Olimme innostuneet kokkaamisesta ja ajattelimme, että kehittelemme eräänlaisen reseptivihon tai kirjan nurkan, johon saisimme reseptejä talteen.

Jani Lehtinen

– Meille on vuosien varrella kertynyt jo melkoinen reseptiarkisto, ja kun joku laittaa hakusanaksi vaikkapa lihapullat tai tomaattikastikkeen, niin on aika todennäköistä, että meidän blogimme on kohtuu korkealla Googlen luettelossa, toteaa Jani Lehtinen.

Nimi johtaa Italiaan ja Jamie Oliveriin

Pastanjauhantaa-ruokablogin nimi antaa helposti mielikuvan, että kyseessä on italialaisen keittiön herkkuihin keskittyvä sivusto. Mutta totuus on toinen. Pastanjauhantaa sisältää reseptejä kattavasti ympäri maailmaa ja mitään raaka-aineita ei ole rajattu ulkopuolelle. Mutta, kyllä Italia ja kuuluisa Jamie Oliver saavat Jani Lehtiseltä pienoisen kiitoksen.

– Ehkä alussa italialaisella keittiöllä saattoikin olla tiettyä taustavaikutetta nimeen. Kymmenen vuotta sitten oli pienoinen italialaisen keittiön buumi ja samaan aikaan myös Jamie Oliver oli kovassa nosteessa, niin ehkäpä ne jotain nimeen vaikuttivat. Mutta meillä ei kuitenkaan ollut tarkoitus tehdä pelkkkää pastablogia tai italialaisen ruoan sivustoa. Nimi oli ehkä osittain sattumaa, muistelee Jani Lehtinen.

Ruokablogien tyyli vaihtelee paljon

Nykyään netistä löytyy ruokablogeja valtava määrä. Kun tarjonta on runsasta, tarkoittaa se myös sitä, että blogien sisältö, taso ja tyyli vaihtelee paljon. Joidenkin blogien kirjoitustyyli ja kuvat ovat varsin lähellä ruokalehtien tyyliä, mutta Pastanjauhantaa luottaa omaan hyväksi havaittuun tyyliinsä.

– Meillä on suht maanläheinen tyyli. Kerromme sellaisista ruoista, joista on ite tykätty ja pyritään selkeesti kertomaan kulloinenkin resepti ja miten se on toteutettu. Jos resptin liittyy eksoottisimpia raaka-aineita tai normaalista poikkeavia valmistustapoja, niin niitä sitten käydään tarkemmin läpi ja kerromme, miksi kulloiseenkin ratkaisuun olemme päätyneet, kertoo Jani Lehtinen.

Minusta raaka-aineilla ja esoteerisilla valmistustavoilla hifistelyssä on vähän falski reuna.

Jani Lehtinen

Pastanjauhantaa ei sorru hifistelyyn

Monien ruokablogien ja keittokirjojen helmasynti on hienostelu tai modernisti sanottuna hifistely. Niissä ollaan gastronomian syövereissä niin syvällä, että tavallinen kotikokkaaja on niiden reseptiikan äärellä ymmällään. Usein raaka-aineet ovat niin eksoottisia ja hankalasti saatavia, että ruoan valmistaminen tökkää jo alkuunsa. Lisäksi valmistusmenetelmät ovat niin kimurantteja, että aloittelijalla menee helposti ruoan sijaan sormi suuhun. Pastanjauhantaa-blogi pyrkii tiukasti välttämään moisen konstailun.

– Me emme hirveästi ole halunneet lähteä raaka-ainehifistelyyn. Reseptiemme ainekset löytyvät lähes poikkeuksetta lähikaupasta tai ainakin vähän isommasta marketista. Minusta raaka-aineilla ja esoteerisilla valmistustavoilla hifistelyssä on vähän falski reuna. Minusta sellainen ei sovi suoraviivaiseen ruoanlaittoon, toteaa Pastanjauhantaa-blogin toinen kirjoittaja Jani Lehtinen.