Alkon myynti laskee kahdeksatta vuotta peräkkäin – alamäki jyrkkeni alkuvuonna

Kuohuviini ja alkoholittomat juomat menevät edelleen hyvin kaupaksi. Myymälöitä on tullut lisää. Uusin myymälä avattin heinäkuun alussa.

Kotimaa
Alkoholijuomapakkauksia Alkon hyllyssä.
Alkon tarjontaa. Jesse Maidell / Yle
Grafiikka Alkon myymälöiden määrästä ja litramyynnin kehityksestä 2007-2015.
Yle Uutisgrafiikka

Pitkäripaisen ovi narahtaa yhä harvemmin, sillä Alkon myynnin lasku jyrkkeni alkuvuonna entisestään. Valtiollisen viinakauppiaan litramyynti on laskenut jo pitkään ja meneillään on nyt kahdeksas perättäinen miinusvuosi.

Alkon tammi – kesäkuun litramyynti putosi 4,6 prosenttia, kun pudotusta on viime vuosina kirjattu keskimäärin parin prosentin vuosivauhtia. Tuoteryhmistä kasvua kirjattiin ensimäisellä vuosipuoliskolla vain kuohuviineille ja alkoholittomille juomille. Muut laskivat.

Alkon kaikkien aikojen myyntiennätys osuu vuoteen 2007. Silloin pitkäripaisen kautta kulki juomia 113,5 miljoonaa litraa. Viime vuonna jäätiin 96,7 miljonaan litraan ja vähennystä ennätysvuodesta on 15 prosenttia. Ja lasku jatkuu. Jos loppuvuosi toistaa alkuvuoden suuntaa, putoaa Alkon kokonaismyynti tänä vuonna 2000-luvun alun lukemiin.

Alkon myynninlasku heijastaa yleistä alkoholin käytön vähenemistä Suomessa. Kokonaiskulutus on laskenut vuodesta 2007 lähtien.

– Mietojen viinien ja mallasjuomien osuus tilastoidusta kulutuksesta on noussut, kun samaan aikaan väkevien juomien osuus on vähentynyt. Väkeviä alkoholijuomia kulutetaan vähemmän kuin 1970-luvulla, Alkon palvelujohtaja Kari Pennanen toteaa.

Myymälämäärä säilyy nykytasolla

Litramyynnin laskusta huolimatta Alkon myymälämäärä on jatkanut kasvuaan viime vuoteen saakka, jolloin se oli toistaiseksi suurimmillaan: 353 myymälää. Nyt myymälöitä on yksi vähemmän. Uusin myymälä avattiin viikko sitten Pikku Huopalahteen Helsinkiin.

– Alkon suunnitelmien mukaan myymälöiden määrä säilyy nykyisellä tasolla, kertoo Pennanen.

Alkon myyntiennätysvuonna 2007 myymälöitä oli 338 eli 14 nykyistä vähemmän.