Marina Kaljurannasta Viron uusi ulkoministeri

Kaljurand on Viron entinen Moskovan- ja Washingtonin-suurlähettiläs. Häntä povataan jopa seuraavaksi presidentiksi

Ulkomaat

Viron ulkoministeriön varakanslerista Marina Kaljurannasta tulee Taavi Rõivasin hallituksen uusi ulkoministeri. Reformi- eli pääministeripuolueen johtokunta on päättänyt esittää Kaljurannan nimittämistä tehtävään. Virallisen nimityksen tekee presidentti Toomas Hendrik Ilves ensi viikolla.

Taavi Rõivasin hallituksessa ulkoministerinä tähän asti toiminut Keit Pentus-Rosimannus ilmoitti viime viikolla jättävänsä ministerin tehtävät, koska hän oli hovioikeuden päätöksen mukaan syyllistynyt laittomiin rahansiirtoihin isänsä yrityksen konkurssimenettelyn aikana.

52-­vuotias Kaljurand on kokenut diplomaatti ja puolueisiin sitoutumaton. Hänen valintaansa pidetään pääministeri Rõivasin kannalta hyvänä, sillä istuvan hallituksen kokoonpanoa on moitittu harmaaksi urapoliitikkojen pesäksi ja liian miesvaltaiseksi. 15-­jäsenisessä hallituksessa on vain kaksi naisministeriä.

Kaljurand koki Moskovassa kovia

Kaljurand on toiminut Viron suurlähettiläänä muun muassa Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Yhtenä hänen tähänastisen uransa suurimmista saavutuksista pidetään määrätietoista toimintaa keväällä 2007, jolloin Viro päätti siirtää neuvostoaikaisen soturipatsaan pois Tallinnan keskustasta.

Tuon pronssisoturikiistan aikana Kaljurand joutui Moskovassa suurlähettiläänä sekä fyysisten että poliittisten hyökkäysten kohteeksi.

Kaljurand kuuluu myös niiden henkilöiden joukkoon, joilla on arveltu olevan mahdollisuuksia Viron seuraavaksi presidentiksi. Ilveksen toinen presidenttikausi päättyy ensi kesänä.

Myös entistä ulkoministeriä, nykyistä europarlamentaarikkoa Urmas Paetia pidettiin vahvana ulkoministeriehdokkaana. Viron tiedotusvälineet arvioivat, että hänen valintansa kariutui näkemyseroihin presidentti Ilveksen kanssa.

Risto Vuorinen, Yle uutiset, Tallinna