1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saappaanheiton asiantuntija: Älä koskaan noudata toisen neuvoja

Saappaanheiton Suomen huiput suuntaavat lauantaiksi Humppilaan. Kuten kunnon virallisissa kilpailuissa, rakennetaan saappaanheittorata huolella. Rata jyrätään, ja ennen kisoja järjestäjät katsovat aamulla tarkasti tuulen suunnat. Kilpailussa heitetään järjestäjien saappailla.

Kuva: Eeva Hannula / Yle

Saappaanheittoa voi hyvällä omalla tunnolla verrata esimerkiksi keihäänheittoon. Vauhtirata on samanlainen, ja saappaanheitossa heittosektori yritetään tehdä myötätuuleen jotta saapas lentäisi pidemmälle.

Itse väline, saapas, on sekin tärkeä. Miehet heittävät numeron 43 (paino 880—1050 grammaa) ja naiset numeron 38 (paino 630–800 grammaa) saapasta, josta on varren suuremmi poistettu. Tyyli on vapaa, mutta saappaassa tulee ilmalennon aikana olla varsi suorassa. Säännöt ovat tiukat.

– On tärkeää, että lajissa on kansainväliset säännöt. Kun eri maissa heitetään, tulokset ovat silloin vertailukelpoisia. Näin tästä myös saadaan oikeata urheilua, mitä saappaanheitto tietenkin on, sanoo Pekka Aaltonen Suomen Saappaanheittäjistä.

On tärkeää, että lajissa on kansainväliset säännöt.

Pekka Aaltonen

Kipailussa kilpailija saa heittää valintansa mukaan joko oikean jalan tai vasemman jalan saapasta, mutta muuten välineellä on väliä. Kun mies heittää, pitää saappaan numeron olla juuri 43.

– Tämä on Italiassa valmistettu Siili-heittosaapas. Saapas on hieman lituskainen, mutta toimii myös saappaana jalassa. Eipä näitä kukaan silti jalassa käytä, ovat ihan heittämiseen tarkoitettuja.

Aaltonen kertoo, että saappaan suulta puuttuu nauha. Aikanaan, kun nokialaista heitettiin, niin nauha jouduttiin ottamaan pois. Nokialaisella ei enää juuri heitetä.

– Toinen heitettävä saapas onSuomen Saappaanheittoliiton (siirryt toiseen palveluun)virallinen saapas Isäntä Duudson. Tämä on myös kansainvälisesti virallinen heittosaapas. Myös tämä on numeroa 43 ja painaa noin kilon, kertoo Pekka Aaltonen Suomen Saappaanheittäjistä. 

On ihan heittotavasta kiinni, kummalla tykkää heittää.

Pekka Aaltonen

– Toinen saapas on löysempi, toinen on hieman jämäkämpi, on ihan heittotavasta kiinni, kummalla tykkää heittää, sanoo Pekka Aaltonen.

Itse kilpailussa katsotaan tarkasti mahdolliset yliastumiset. Radassa on viiva, minkä takaa täytyy heittää ja heiton täytyy osua radalla olevaan sektoriin.

Saappaanheittokilpailussa palkinnonjako sen sijaan on yksinkertaista: Voittajaksi julistetaan se, joka on suorittanut pisimmän laillisen heiton.