1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yllättikö sade, uuvuttaako helle – katso lomalaisen kulttuurivinkit

Kotimaamme Suomi on täynnä kesäistä ohjelmaa. Tarjonta saattaa uuvuttaa, joten poimimme lomalaisen avuksi kohteita ja tekemistä ympäri maata. Löhöily kotisohvalla tai leffateatterin hämyssä on myös mitä rentouttavinta lomailua – vinkit myös kiinnostavimmista elokuvista ja tv-sarjoista.

Yleisnäkymä Pekilosta. Kuva: Yle

Etelä-Suomi

1. Taidematka Hämeeseen: Tampereen taidemuseossa on esillä vuoden nuori taiteilija Ville Andersson sekä Sara Hildenillä rajoja rikkova kuvanveistäjä Erwin Wurm. Mäntän kuvataideviikoilla esillä ovat ulkomaalaistaustaiset taiteilijat, matkan arvoinen on myös Taidekeskus Purnu Orivedellä.

2. Valtatie kuudelta kannattaa kääntyä Selkäharjun liittymästä Mikkelin suuntaan ja ajaa Lemin kirkonkylään. Keskellä kirkonkylää, puukirkkoa vastapäätä, sijaitsee kaikkien kirjafriikkien aarreaitta: Lemin vanhassa kirjakaupassa toimiva antikvariaatti Taikalyhty. Taikalyhdyn kesään kuuluvat vaihtuvat näyttelyt: esillä on 1920–1940-lukujen valokuvia Lemin maisemista ja maalaiselämästä.

3. Lappeenrannan ihastuttavin kohde kaikkina vuodenaikoina on vanha kaupunki eli Linnoitus. Toimitus suosittelee yksimielisesti Etelä-Karjalan taidemuseon "Avojaloin – 10 elämää Karjalan kannaksella" -näyttelyä. Näyttely on mainio läpileikkaus elämästä Viipurissa ja Karjalan kannaksella ennen sotia. Näyttelyn Terijoki-osuus on esillä muutaman sadan metrin päässä Etelä-Karjalan museossa, jonka toisessa salissa on aina yhtä vetovoimainen Viipurin pienoismalli.

4. Kotkan edustan entiset sotilassaaret Rankki ja Kirkonmaa on avattu yleisölle. Molemmista saarista löytyvät vierassatama, ravintola- ja majoituspalveluja sekä laaja tarjonta aktiviteetteja. Alvar Aallon kädenjälki näkyy Kotkan Sunilassa. Alueen keskipisteenä on vuonna 1936 rakennettu Sunilan sellutehdas, aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi arvioitu.

5. Jos vielä et ole käynyt Tuusulan Rantatiellä, nyt se on must! Tunnelmoi 150-vuotisjuhlavuosiaan viettävien kansallistaiteilijoidemme kodeissa: säveltäjämestari Jean Sibeliuksen Ainolassa ja taidemaalari Pekka Halosen erämaa-ateljeessa Halosenniemessä. Pyörän saat lainaksi Järvenpään taidemuseosta, jossa on esillä mainio Aino Sibelius -näyttely.

Pohjois-Suomi

1. Rovaniemellä Arktikumissa esitellään saksalaisten ja suomalaisten yhteiseloa Lapissa sodan aikana 1940–1944. Wir Waren Freunde -näyttelyn mainostikkuaskista nousi kohu, kun kaupunginjohtaja kielsi sen käytön.

2. Kittilässä on hyvä poiketa paitsi Särestöniemi-museossa Kaukosessa, myös kirkonkylällä, taiteilija Kalervo Palsan kotitalossa. Pihapiirissä on Palsan ateljeemökki, Getsemane.

Kalervo Palsan työtila Getsemanessa. Kuva: Hannes Hörkkö

3. Inarissa voi iskeä kullanhimo. Ivalojoen Kultala on rakennettu 1800-luvulla ja se toimii museona, jossa pääsee perehtymään Lapin kullankaivuun historiaan. Lemmenjoelta pääsee veneellä aidoille Lapin kultamaille. Inarissa on myös Juutuan luonto- ja kulttuuripolku, jossa esitellään inarinsaamelaisten kotijokea. Reitti kulkee saamelaisten pyhälle Otsamotunturille.

4. Ranualla eksoottinen pysähdyspaikka on Japanitalo – japanilaistyylinen talo tatameineen ja riisipaperivalaisimineen keskellä lappilaista metsää! Japanitalo sijaitsee Ranuan Simojärvellä ja on auki vain erikseen sovittaessa.

5. Limingassa kannattaa tutustua uudistetun Vilho Lampi -museon kokoelmiin; Lampihan oli tärkeimpiä modernistisia taiteilijoitamme, jonka elämän Paavo Rintala tallensi "Jumala on kauneus" -teokseensa. Pihapiirissä on myös oopperaelämämme varhaisvaiheen merkkimiehen, Abraham Ojanperän, kotitalo, jonka parvekkeelta hän kajautti serenadejaan.

Länsi-Suomi

1. Sata vuotta suljettuna ollut Örön linnakesaari Saaristomerellä avattiin kesäkuun alussa yleisölle. Armeijan käytössä ollut saari on viehättävä sekoitus järeitä tykkejä, rannatonta horisonttia ja ainutlaatuista luontoa. Örössä kasvavat Suomen ainoat lännen kylmäkukat.  Saareen pääsee mantereelta yhteysaluksilla.

3. Tampereella kannattaa käydä saunassa. Saunakulttuuriin parhaimmillaan pääsee sukeltamaan yleisissä saunoissa Rauhaniemen kansankylpylässä, Kaupinojan saunalla tai legendaarisessa Rajaportin saunassa.

2. Jos tie vie Tampereelta pohjoiseen, kannattaa ajaa Teiskon kautta ja pysähtyä Velaatan Maitolaiturimuseoon. Se on oiva esimerkki siitä, miten maaseutua pidetään elävänä. Kesän suurnäyttely esittelee lehmien evakkotaivalta.

Guggenmain Kuva: Jyrko Nisonen

4. Kun ihmisellä on visio, luovaa hulluutta ja taiteilijan sielu, voi pihamaalle syntyä vaikka 40 patsasta. Edesmenneen taiteilijaprofessorin ja renessanssi-ihmisen Alpo Jaakolan Patsaspuisto Loimaalla elää luonnon ja taiteen symbioosia. Jaakola oli varhainen kierrättäjä: hän käytti teoksiinsa muiden hylkäämää rojua.

5. Jos haluat tietää, millaisia kesämökkejä Alvar Aalto suunnitteli, suuntaa Jyväskylään. Aalto-museon Galleriassa on esillä näyttely La Dolce Vita – Alvar Aallon kesäparatiiseja.

Itä-Suomi

1. Itä-Suomen kansallispuistot! On Kolovesi jossa meloa, Kolin kansallispuisto kansallismaisemineen sekä Linnansaaren kansallispuisto, jossa voi bongailla vaikka norppia. Etelä-Savossa on myös useita hienoja melontareittejä Saimaalla sekä jokimaisemissa, esimerkiksi Juvan Oravinreittiä voi suositella.

2. Puuveistoksistaan tunnetun kuvanveistäjän Eva Ryynäsen syntymästä kulunut 100 vuotta. Lieksan lähettyvillä Paaterissa voi tutustua taiteilijakotiin, kirkkoon ja ateljeeseen. Pielisen museossa on Ryynäsen juhlanäyttely.

3. VB-valokuvakeskus Kuopiossa esittelee ainutlaatuisia kuvia pop- ja rock-kulttuurin henkilöhahmojen kehitystarinoista. Kuvat ovat peräisin kansainvälisesti tunnetun keräilijän, lontoolaisen Mark Haywardin, laajasta arkistosta. Vuosien saatossa ja urahuumassa artistin kasvoilta ovat kadonneet nuoruuden raikkaus ja viattomuus.

The Rolling Stones kuvattuna vuonna 1963 Fleetwood Studiolla englantilaista Fabulous -lehteä varten. Kuva: Mark Haywardin kokoelmat

4. Viitostietä ajellessa tien varrelta löytyy useita vierailemisen arvoisia paikkoja. Mikkelin lähellä sijaitsevassa Tertin kartanossa kannattaa poiketa kesälounaalla. Perinteikkään kartanon ruoka tulee läheltä ja on maistuvaa. Juvan kohdalla kannattaa käydä viettämässä teehetki englantilaista teeperinnettä vaalivassa TeaHousessa. Teehuone valittiin juuri Suomen parhaaksi, ja se sijaitsee viehättävässä kartano-miljöössä.

5. Suomen historian suurin rakennuskohde on Salpalinja, itärajan suojaksi talvisodan jälkeen rakennettu puolustuslinja. Salpalinja ylsi eteläisestä Suomesta Lappiin asti. Miehikkälässä on Salpalinjan rakennushistoriaa esittelevä, useiden hehtaarien laajuinen järeästi linnoitettu museoalue.

Tekemistä sadepäiväksi

Uutta elokuvateatterissa:

It Follows: 70-luvun nuoria riivaa seksidemoni. Vuoden paras kauhuelokuva saa paitsi sykkeen kohoamaan, myös lumoaa kauneudellaan.

Mad Max: Vauhdikkain, tyylikkäin ja nautinnollisin toimintaelokuva vuosiin. Hellettä kaipaavalle myös tarjolla aimo annos hiekkaerämaan kuumuutta.

Terminator Genisys: ”I´lle be back” lupasi Terminaattori ja täällä hän on taas. Viides osa elokuvasarjasta kunnioittaa James Cameronin kahden alkuperäisosan henkeä.

Spy – vakoojan asussa: Riemastuttava agenttikomedia tarjoaa huumorirymistelyn etenkin meille, joiden mielestä James Bond kaipaa pölyttämistä.

Amy: Intiimi dokumentti kuljettaa 27-vuotiaana kuolleen muusikkolahjakkuuden, Amy Winehousen, myrskyisään elämään.

TV:

Yle TV1 & Yle Areena: Silta: Menestynyt rikossarja Ruotsin ja Tanskan välisellä sillalla sattuvista rikoksista. Yle esittää kesällä kaksi ensimmäistä tuotantokautta uusintana, syksyllä luvassa sarjan kolmas tuotantokausi.

Yle Fem & Yle Areena: Maan povessa: Joko on rakennettu Silta Ruotsin ja Suomen välille? Siihen suuntaan ainakin tähdätään: Suomi on osatuottajana uudessa ruotsalaisessa mysteeritrillerisarjassa, jossa näyttelee myös Ville Virtanen.

Netflix: Orange is the New Black: Naisvankilaan sijoittuvan sarjan kolmas tuotantokausi pamahti juuri katsottavaksi ja myös kaksi ensimmäistä kautta ovat saatavilla. Sarja tempaa mukaansa lukemaan tiilenpäitä hienosti luotujen hahmojen kanssa.

Listan ovat laatineet Ylen aluetoimitukset sekä Yle Uutisten kulttuuritoimitus.

Lue myös:Mitä suomalaiset lukevat kesällä? Lähetä kuva kirjasuosikista