Lapsi ei tarvitse lomallakaan kalliita elämyksiä – vanhempien fiiliksellä suurin merkitys

MLL:n Vanhempainpuhelimessa vanhempien riittämättömyyden tunteet ja syyllisyys ovat arkipäivää. Moni kokee, ettei lapselle saa tarjottua niin hyvää lomaa kuin toivoisi.

ilmiöt
Lapsia uimassa
Riina Kasurinen/Yle

Moni vanhempi miettii älynystyrät kuumana, mitä jännittävää keksisi lapsensa lomalle. Toiveissa siintävät elämykset, lomamatkat ja huvipuistot. Samaan aikaan mieltä kalvaa syyllisyys siitä, ettei mitenkään voi tarjota lapselleen niin ihanaa lomaa kuin toivoisi, etenkin kun kukkaron nyörit eivät veny loputtomiin.

– Lapsen lomaa kannattaa ehkä lähteä miettimään siltä kannalta, että mikä on lapselle itselleen merkityksellistä ja mikä juuri hänelle antaa elämyksen kokemuksia. Se, mitä vanhempi itse ajattelee, että pitäisi olla ulkomaan matkoja tai muuta suurta, ei välttämättä ole lapselle merkityksellistä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimen ja Vanhempainnetin suunnittelija Satu Tallgren sanoo.

– Lapsihan ei itse tarvitse mitään hienoja elämyksiä ulkomailla tai huvipuistoretkiä. Lapselle parasta on se, että ollaan yhdessä kiireettömästi oman perheen kanssa. Tärkeää on, että vanhemmat pysähtyvät lasten äärelle, mikä voi olla arjessa usein haaste. Aikuisille tylsät arjen askareet voivat olla lapsille todella merkityksellisiä.

Esimerkiksi ulkomaanmatkoilta lapselle voi jäädä parhaiten mieleen yhteinen hetki jäätelöä syödessä tai matka bussilla, Tallgren sanoo.

Aikuisen arkinen askare voi olla lapsen elämys

Vaikka lasta ei veisi kalliille reissuille, voi lomaan saada silti elämyksiä. Niitäkin kannattaa pohtia yhdessä lapsen kanssa, lapsen omasta näkökulmasta.

– Voidaan vaikka matkustaa omassa kaupungissa joukkoliikenteessä, koska monesti metromatkat ja bussimatkat ovat lapsen mielestä jännittäviä. Tai voidaan mennä yhdessä rannalle tai rakentaa majaa, Tallgren antaa esimerkkejä.

Lapselle parasta on se, että ollaan yhdessä kiireettömästi oman perheen kanssa.

MLL:n Vanhempainpuhelimen suunnittelija Satu Tallgren

Sekään ei ole vaarallista, jos tekemistä ei ole koko ajan. Kaikille vanhemmille lienee tuttua vastata lapsen valitukseen, siitä, ettei ole mitään tekemistä.

– Tekemättömyyden tunne on oikeastaan hyvä asia, koska silloin on päästy loman ytimeen. Silloin voi miettiä yhdessä vaikka ihan paperille ylös laittaen, mitä kaikkea voisi tehdä yhdessä vanhemman kanssa nyt, kun siihen on aikaa. Siitä voi tehdä yhteisen arvuutteluleikin.

Vaikka loma on lasten ja vanhempien yhteistä aikaa, Tallgren korostaa, että vanhemman omat vapaapäivät voivat myös olla tärkeitä, jos sellaisia vain saa järjestettyä.

– Ehkä tärkeintä lapsen loman kannalta on se, missä mielentilassa vanhempi itse on lomalla. Lapsille on tärkeää, että vanhemmat pystyvät rentoutumaan. Vanhempien liian kovat odotukset, kireys ja syyllisyys heijastuvat suoraan lapseen.

Toisten lomien kadehtiminen kuuluu elämään

Jos perheellä ei ole varaa tai halua matkusteluun, voivat etenkin isompien lasten vanhemmat törmätä nopeasti siihen, että lapsi kadehtii toisten lasten kertomuksia ulkomaanmatkoista ja muista retkistä. Kateuskin on tavallinen ja elämään kuuluva tunne, Tallgren muistuttaa.

– Vanhemman on hyvä ottaa vastaan lapsen kiukku ja turhautuminen. Voi ihan sanoa ääneenkin, että ymmärrän, että sinua harmittaa, ja se on kurjaa, mutta tänä kesänä ei nyt päästy reissuun. Voi myös käydä sellaista keskustelua lapsen kanssa, että jokaisessa perheessä vietetään omanlaista lomaa ja miettiä, mitä kaikkea omalla lomalla tehtiin ja mikä oli kivointa ja mitä ehkä ensi lomalla haluttaisiin tehdä.

Jokaisessa perheessä vietetään omanlaista lomaa.

MLL:n Vanhempainpuhelimen suunnittelija Satu Tallgren

Vanhempien on myös syytä muistaa olla itselleen armollinen. Tallgren kertoo, että Vanhempainpuhelimeen tulee jatkuvasti soittoja, joista kuuluu etenkin äitien riittämättömyyden ja syyllisyyden tunne kaikesta lapsiin liittyvästä.

– Lomaan voi liittyä todella paljon kaikenlaisia odotuksia siitä, miten nyt keretään tekemään sitä ja tätä ja käymään kaikkien sukulaisten luona. Siitä voi tulla aika kovat paineet, jotka voivat purkautua, jos odotukset eivät vastaakaan todellisuutta. Pitäisi yrittää välttää liian kovia odotuksia.