Kylmä kesä ei ole hyydyttänyt lasten kesäaktiviteetteja – urheilukouluihin ja leireille riittää osallistujia

Urheilukouluihin, liikunta- ja kalastusleireille on tänä kesänä osallistunut jopa viimevuotista enemmän merilappilaisia nuoria. Jopa avoveden uimakoulut ovat saaneet muutamia rohkeita liikkeelle, vaikka jokivesi onkin viileän kesän vuoksi vain vähän toistakymmentäasteista.

uimakoulut
Kalastusleirin osallistuja Piia-Peppi Juntunen ahven kädessään.
Teemu Vallo / Yle

Kylmä ja sateinen kesä ole laimentanut lasten innostusta harrastaa ulkona. Osallistujia on riittänyt urheilukouluihin, kalastusleirille ja jopa jokivedessä järjestettyyn uimakouluun.

Meri-lapissa järjestettiin tänä vuonna neljä urheilukoulua. Kaikkiin riitti osallistujia jopa kymmenittäin.

Esimerkiksi Kemissä TUL:n urheilukoulussa osallistujia oli noin viimevuotinen määrä.

– Tänä vuonna oli pilvinen ja viileä sää, mutta se ei menoa haitannut. Olimme ulkona joka päivä, kertoo TUL:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Mauri Blomster.

Pahimmat sateet karsivat osallistujia

Kesäkuun alussa järjestetty Tornion TP-47:n ensimmäinen urheilukoulu jäi osallistujamäärä tavoitteestaan, mutta vetäjä Tarmo Koivuranta ei usko sään olleen syynä.

Kemin Palloseuran ja Kemin Kingsin yhteistyössä järjestämä urheilukoulu keräsi tänä vuonna jopa puolet enemmän osallistujia kuin viime vuonna.

– Keskiviikko oli paha päivä, silloin satoi hirveästi, joten paljon jäi pois ja osa lähti kesken. Tuskin oli kovin montaa, jotka olisivat jääneet pois koko koulusta sään vuoksi, arvelee Kemin Palloseuran ohjaaja Tiina Koivupuu.

"Urheilu on hyvä syy lähteä ulos"

Myös Alatornion Pirkkojen urheilukoulun löysi noin 80 lasta lapsi tänä vuonna. Päivi Jauhosen mukaan urheilu on ollut monelle hyvä syy lähteä ulos, jonne ei kelin puolesta muuten lähdettäisi.

Nuoria venekyydissä Kemin jahti- ja kalamiesten nuorten kalastusleirillä.
Teemu Vallo / Yle

– Sateella olemme olleet katoksen alla. Lapset eivät sinänsä valita säästä, sen verran innostuneita ovat olleet. Sade on mietityttänyt lähinnä aikuisia, Jauhonen sanoo.

Kemin ja Jahti- ja kalamiesten heinäkuun ensimmäisellä viikon järjestämällä nuorten kalaleirillä eväkkäitä narramassa oli yli kolmekymmentä nuorta. Kalastushan ei tunnetusti kelejä katso, eikä kolea keli haitannut nuorten intoa olla ulkosalla.

– Tosi kivaa on ollut. Varmasti aion tulla ensi kesänkin, kertoo "melkein kiloisen" ahvenen napannut Piia-Pauliina Juntunen.

Uimakoululaiset karaistuvat jokivedessä

Karaistuneinta väkeä lienevät kuitenkin Tervolassa Kemijoella järjestettyihin avoveden uimakouluihin osallistuneet lapset.

– Joitakin ryhmiä piti yhdistää, mutta esimerkiksi Kirkonkylän uimakouluryhmässä on ollut 7-8 osallistujaa. Tällä viikolla monet ovat sanoneet, että "enää vesikään ei tunnu niin kylmältä". Ilmeisesti lapset ovat jo karaistuneet, nauraa Tervolan nuorisotyöntekijä Mikko Holappa.

Veden lämpö Kemijoessa on Holapan mukaan ollut kuitenkin selvästi yli kymmenen astetta.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi