Kauppahallien aukioloaikoja halutaan pidentää

Helsingin kaupunki olisi valmis pidentämään kauppahallien aukioloaikoja. Hallikauppiaiden keskuudessa aukioloajan pidennys jakaa mielipiteitä.

Kotimaa
Lihakauppias Vanhassa kauppahallissa.
Yle

Helsingissä on kolme kauppahallia: Vanha kauppahalli sekä Hietalahden ja Hakaniemen kauppahalli.

Kauppahalleissa tehdään kauppaa arkisin ja lauantaisin kello 8.00-18.00 sekä sunnuntaisin 10.00-16.00.

Monet asiakkaat sekä myös Helsingin kaupunki toivoisivat hallien olevan auki pidempään.

- Mielestäni olisi oikein hyvä vastata kuluttajien tarpeisiin ja pitää hallit auki pidempään, sanoo kauppahallien toiminnasta vastaavan Helsingin tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Hallikauppiaat erimielisiä

Hallikauppiaiden keskuudessa aukioloajan pidennys jakaa mielipiteitä.

- Se perimmäinen syy tässä on se, että meillä on kovin erikokoisia liikkeitä. Pienistä kaupoista monet ovat sellaisia, että siellä on vain kauppias. Silloin on tietysti mahdotonta tai ainakin kohtuuttoman hankalaa venyttää sitä päivää yli kahdeksan tunnin, kun sen jälkeen pitää vielä hoitaa kassatilitykset ja sitä ennen on pitänyt käydä tukussa, sanoo Vanhan kauppahallin kauppiaat ry:n puheenjohtaja Anna Härö.

Kaupunki näkisi kauppahallit mielellään auki ainakin kello 20.00 tai jopa 21.00 saakka. Vastapainoksi aamulla hallit voisivat aueta nykyistä myöhemmin. Nyt kauppahalleissa on kauppiaillla liukuva aloitusaika kello 8.00-10.00.

Osa hallikauppiaista on samaa mieltä kaupungin näkemysten kanssa ja olisi halukkaita aukiolon pidentämiseen.

- Tuntuisi ihan hyvältä ajatukselta. Kyllä ilta-aikana varmaan asiakkaita kävisi. Uskon, että aukioloajan pidennykselle on kysyntää ja se palvelisi suomalaisia sekä kesän turistiasiakkaita nykyistä paremmin, sanoo kalakauppias Juha Lindberg kalakauppa E.Erikssonilta.

Vuokran laskeminen mahdollistaisi useampien työntekijöiden palkkaamisen

Yhden myyjän kaupat eivät ole yhtä innostuneita aukioloajan pidennyksestä kuin kaupat, joissa on enemmän henkilökuntaa.

- Mutta, kyllä tässäkin asiassa olisi mahdollista löytää ratkaisu. Jos vuokra olisi kohtuullinen, niin varmasti sitten sellaisetkin lliikkeet, joissa omistaja pakertaa nyt yksin saisivat palkattua lisää työntekijöitä ja se mahdollistaisi sen, että voisimme olla pidempään auki, tuumii Vanhan kauppahallin kauppiaat ry:n puheenjohtaja Anna Härö.

Tukkutorin toimitusjohtaja ei täysin tyrmää vuokra-alennusta, mutta sanoo sen olevan lautakunta-asian, josta pystytään päättämään aikaisintaan syksyllä. Aukiolopidennyksen käytännön asiat hän lupaa sen sijaan hoitaa todella nopeasti.

- Varmaan aukiolopidennykseen päästäisiin jo elokuussa, jos hallikauppiaat esittävät sitä. Heinäkuussa emme enää ehdi tätä asiaa hoitaa, mutta elokuun puolivälin jälkeen homma voisi olla jo toiminnassa, lupaa Helsingin tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori.