1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkosipuli

Valkosipulin viljely haastaa kokeneenkin viljelijän – Viikarin tila Nakkilassa jo pitkällä

Tuore kotimainen valkosipuli on edelleen harvinainen herkku kauppojen hyllyllä. Suomessa valkosipulia viljellään ammattimaisesti vain noin 20 hehtaarin alalla. Valkosipulitiloja on harvassa, koska sitä pidetään varsin työläänä viljelykasvina.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Viikarin tilalla Nakkilassa valkosipulille on pyhitetty noin puoli hehtaaria maata. Valkosipulia viljellään viidettä vuotta ja jokainen sato on opettanut haastavasta kasvista jotain uutta.

– Kantapään kautta täytyy opetella. Tämä on sellainen ala, ettei tätä oikein muuten opi, maanviljelijä Pasi Eskolin sanoo.

Eskolinin mukaan valkosipulin viljelyssä haasteita aiheuttaa työmäärä, jonka takia viljely on vaikeaa saada kannattavaksi. Kotimainen valkosipuli kykenee kilpailemaan ulkomailta tuotua valkosipulia vastaan vain maulla ja tuoreudella, hintakilpailussa suomalainen ei pärjää.

– Tämä on pitkälle käsityötä, josta tulee kustannuksia, Eskolin sanoo.

Tuoreessa erilainen maku

Kotimaisen valkosipulin sesonki käynnistyy heinäkuussa, jolloin sitä saattaa löytää tuoreena myös marketin hyllyltä. Heinäkuun jälkeen kotimainenkin valkosipuli joudutaan kuivattamaan. Pasi Eskolinin mukaan tuoreen valkosipulin maku on täysin erilainen kuin kuivatulla valkosipulilla.

– Siinä ei ole kitkeryyttä ja valkosipulin maku on pehmeämpi ja eri tyyppinen kuin kuivatussa, Eskolin kertoo.

Kylmä kesä ei ole pilannut satoa

Kylmä kesä on valkosipulille myrkkyä, sillä se viihtyy parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa säässä.  Viikarin tilalla iloitaan ja ihmetellään, miksi kylmyys ei ole heikentänyt valkosipulin satoa tänä kesänä. Satoa on tulossa runsaasti.

– Olen itsekin yllättynyt siitä, että sato näyttää noin hyvältä kuin se nyt näyttää.

Viikarin tilan oma vihannespuoti oli perjantaina viimeistä päivää auki tänä kesänä. Tilan oman valkosipulin löytyminen puodin valikoimista on yllättänyt monta asiakasta. Valkosipuli on ollut hyvä tuote puodille.

Tässä vielä kesän kuumin valkosipuliresepti, Viikarin tilan voikastike:

– Valkosipulia kaksi kokonaista ja tuoretta, kaksi tavallista sipulia, myös tuoretta, yksi chili ja voita. Sitä sitten uusien perunoiden päälle, niin aika hyvää on.