Joensuun kaupunki: "Yhdistysten otettava matonpesupaikat vastuulleen"

Mattojen pesu on siirtynyt perinteisiltä mattolaitureilta viemäröidyille matonpesupaikoille Joensuussa. Viisi pesupaikkaa on jo käytössä, mutta kaksi seuraavaa kaupunki rakentaa vain, jos niille löytyy vapaaehtoiset kunnossapitäjät.

Mattojen puhdistus
Matonpesua Joensuun keskustassa matonpesupaikalla 10.07.2015
Nelli Kallinen / Yle

Kesäauringon porotus, huivipäiset naiset, veden liplatus ja mäntysuovan tuoksu, niistä on matonpesupäivät tehty. Mattoja vaan ei nykyisin pestä perinteisillä mattolaitureilla vaan viemäröidyillä matonpesupaikoilla kuivalla maalla.

Joensuun kaupunki hävittää maisemasta perinteiset mattolaiturit kokonaan. Taustalla ovat tiukentuneet ympäristövaatimukset ja mattolaitureiden huono kunto.

Joensuun alueelta löytyy viisi viemäröityä matonpesupaikkaa ja lisää on tulossa, mikäli paikallisista yhdistyksistä löytyy pesupaikoille kunnossapitäjät.

Kaikki riippuu siitä ottavatko yhdistykset nämä matonpesupaikat hoitaakseen.

Ari Varonen

– Kaupunki teki palveluverkkoselvityksen vuonna 2010 ja sen mukaan matonpesupaikkoja olisi Joensuun alueella jatkossa yhteensä seitsemän kappaletta, kaupungininsinööri Ari Varonen kertoo.

– Kaikki riippuu siitä ottavatko yhdistykset nämä matonpesupaikat hoitaakseen.

Kaupunki ei siis jatkossa huolehdi matonpesupaikkojen kunnossapidosta, vaan ainoastaan rakennuttaa pesupaikat valmiiksi. Yhden viemäröidyn matonpesupaikan rakentaminen maksaa kaupungille noin 40 000 euroa.

Mankeli on mieleinen

Joensuulainen Maria Kanula tahtoisi, että perinteisiä mattolaitureita jätettäisiin kaupunkiin osaksi kultturimaisemaa. Hänen mielestään maton pesu sujuu mukavammin kuivalle maalle rakennetuilla matonpesupaikoilla.

Kyllä se käypi liian raskaaksi jos kaupunki ei huolla pesupaikkoja.

Maria Kanula

– Tässä on parasta mankeli, jolla saa liiat vedet puristettua pois, jotta voi viedä matot kotiin kuivumaan.

Vaikka viemäröidyt matonpesupaikat ovat Marian mieleen, ei hän pidä hyvänä ajatuksena sitä, että pesupaikkojen huoltovastuu jää yhdistyksille.

– Asukasyhdistyksissä ne on ne muutamat henkilöt, jotka hoitavat kaiken. Kyllä se käypi liian raskaaksi jos kaupunki ei huolla pesupaikkoja.

Kaupungininsinööri Ari Varonen kuitenkin kertoo, että mikäli alueiden yhdistykset eivät ota matonpesupaikkoja huoltaakseen, uusia paikkoja ei myöskään rakenneta.

– Esimerkiksi Rantakylän asukasyhdistys ei ole suostunut ottamaan suunniteltua matonpesupaikkaa vastuulleen.

– Mikäli vastuuyhdistystä ei löydy, kaupunki varmaankin katsoo että matonpesupaikalle ei ole alueella tarvetta.