Eläinlääkäri: Älä ruoki citykettua – "Ihmisten ravinto ei tee hyvää"

Cityketut ovat käyneet entistä röyhkeämmiksi. Ketut ovat tottuvat ihmiseen jopa siinä määrin, että ruokaa tullaan hakemaan sisältä asti.

Citykettuja voi hätistellä esimerkiksi taputtelemalla käsiä yhteen. Kettuja ei kannata ruokkia, muuten ketut kesyyntyvät ja kanta lisääntyy. Kuva: Mikko Savolainen/Yle

Kaupunkien keskustoihin tulleet cityketut hellyyttävät ihmisiä ruokkimaan repolaisia. Laki ei ruokkimista estä. Niinpä osa ihmisistä vie ketuille lihapullia ja nakkeja ruoaksi.

– Ei kannattaisi ruokkia. Ketuilla on oma luontainen ravintonsa, eikä ihmisten ravinto tee heille hyvää, sanoo hygieenikkoeläinlääkäri Virpi Laamanen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Ruokkimisen huonot puolet ovat selkeät. Ruokkiminen kesyttää kettuja ja lisää myös niiden kantaa. Kesyyntyessään ketut käyvät entistä röyhkeämmiksi.

Ongelma ympäri maapalloa

Villieläinten tulo kaupunkeihin on ongelmana ympäri maailmaa. Eläimet oppivat ja sopeutuvat kaupunkiympäristöön, ja ennen kaikkea kettu koiran sukulaisena on erityisen oppivainen eläin.

– Villieläinten tulo kaupunkialueille pelottaa osaa kansalaisista. Jos niitä ruokitaan, ne kesyyntyvät aina vain helpommin ja tulevat entistä lähemmäs ihmistä, kertoo Laamanen.

Kaupunkien viranomaiset eivät voi tehdä kettukannalle mitään, koska ketut eivät ole eläinsuojelu- tai eläintautiasia. Kantaa ei voi myöskään harventaa helposti, koska metsästys on kaupunkialueella pääasiassa kielletty.

Aurinkotuolit kelpaavat ketuillekin

Ketut pyrkivät nykyään lähelle ihmistä. Ne ovat oppineet, että ihmiseltä saa ruokaa.

– Ilmoituksia tullut, että ketut yrittävät sisätiloihin, jos on ovia auki. Joku kettu oli aurinkotuolissakin lekotellut, sanoo hygieenikkoeläinlääkäri Virpi Laamanen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Kettujen söpöys voi houkutella ruokkimaan repolaisia. Ruokkiminen on kuitenkin turhaa.

– Ei ruokkimiselle ole mitään tarvetta. Täällä on tarpeeksi luontaista ruokaa niille. Luonnosta löytyy hiiriä, siiliä, myyriä ja jäniksiä.

Kettujen lähetyessä kannattaakin hätistellä repolaisia kauemmas, eikä mennä lähemmäs ja silitellä niitä.

– Kyse on kuitenkin arvaamattomasta villieläimestä. Vaikka Suomi on raivotautivapaa maa, niin heti rajan takana raivotautia kuitenkin on. Se kannattaa pitää mielessä, ynnää Laamanen.