Putin Kreikasta: Missä Euroopan unioni oli, kun kriisi kärjistyi?

Putin on kommentoinut Kreikan talouskriisiä, Ukrainan konfliktia ja Iranin ydinneuvotteluja Ufan kaupungissa perjantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Ria Novost / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut Kreikan talouskriisiä puhuessaan alueellisessa turvallisuuskokouksessa Ufan kaupungissa Kaakkois-Venäjällä tänään perjantaina. Hänen mielestään Euroopan unionin olisi pitänyt puuttua Kreikan talouteen jo ennen kriisin puhkeamista.

– Tietysti kaikki syy voidaan sälyttää kreikkalaisten hartioille. Mutta missä Euroopan komissio oli, jos rikkomuksia tehtiin? Miksi se ei tehnyt mitään tarkistuksia [Kreikan] edellisen hallituksen talouspolitiikkaan? Miksi se antoi bonuksia ja luottoja? presidentti Vladimir Putin kyseli.

Putinin mukaan Kreikka ei ole pyytänyt Venäjältä taloudellista apua. Hän sanoo toivovansa, että Kreikan kriisi ratkaistaan pian.

Ukrainan kriisin ratkaisun suhteen Putin on toiveikas. Hän korostaa Minskin tulitaukosopimuksen merkitystä ja sanoo, että rauhanomaiselle ratkaisulle ei ole muita mahdollisuuksia.

– Meillä on enemmän mahdollisuuksia onnistua kuin epäonnistua, presidentti Vladimir Putin sanoi.

Putinin mielestä Kiovan hallituksen haluttomuus suoriin neuvotteluihin Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa on estänyt kriisin ratkaisemisen.

Putin on myös kehottanut poistamaan kaikki Iranin vastaiset pakotteet niin nopeasti kuin mahdollista, kun maan kanssa päästään sopimukseen sen ydinohjelmasta. Hän toivoi, että sopimus syntyy pian.