Sisujengin keilaajamestari on kokenut kisakettu: "Siihen on jo tottunut"

Imatralainen Mika Niemeläinen matkustaa 21. heinäkuuta kohti Yhdysvaltojen Los Angelesia. Kuun lopussa ovat edessä kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailut. Niemeläinen vakuuttaa, että kädet eivät tärise.

urheilu
Mika Niemeläinen
Mika Niemeläinen kertoi kesäkuun alussa toimittajalle, että suoritusta on turha jännittää.Krista Karppinen / Yle

Mika Niemeläinen saa pallon käteensä ja keskittyminen kaikkeen muuhun katoaa. Hän alkaa takoa palloja radalle tasaiseen tahtiin. Kengät ovat lainassa ja pallokin väärä, joten rataan on saatava nopeasti tuntumaa.

Ensimmäinen kaato tulee nopeasti ja pystyyn jääneet keilat putoavat kuin Atlantin yli lentänyt urheilija hotellin sängylle. On helppo ymmärtää, miksi Niemeläinen on valittu Special Olympics -edustusjoukkueeseen. Keilailu näyttää olevan hänelle yksinkertaisesti tärkeää.

– Olen keilaillut nyt 17 vuotta. Ennen pelasin lentopalloa ja salibandya, mutta sitten minut houkuteltiin koittamaan tätä. Keilailu on erilaista. Se on yksilölaji. Saa rauhassa heittää.

Mika Niemeläisen mukaan heittoja ei tule juurikaan jännitettyä tai mietittyä. Pallo vain käteen ja heitto kohti keiloja. Kuulostaa yksinkertaiselta. Kaikki keilaamista kokeilleet tietävät, että homma ei todellakaan ole niin helppoa.

92 urheilijan joukkue

Suomelta lähtee Special Olympics -kilpaluihin yhteensä 92 urheilijan joukkue. Mika Niemeläisen mukaan reissussa on paljon vanhoja tuttuja, mutta edustajiksi on selvittänyt tiensä myös joukko uusia harrastajia.

– Ehkä puolet on tuttuja ja puolet uusia. Kyllä se on tärkeää, että on hyvä porukka. Voidaan tsempata toisiamme.

Kaakkois-Suomesta kisoihin lähtee Niemeläisen seuraksi judoka Janne Pirhonen ja yleisurheilija Aleksi Hyvärinen. Keilausjoukkueeseen valittiin Niemeläisen lisäksi oululainen Tuomo Kukkohovi.

Special Olympics on maailman suurin urheilukilpailu maailmassa tänä vuonna. Suomalaiset edustajat kilpailevat Los Angelesissa 13 lajissa heinä–elokuun vaihteessa. Kilpailut käynnistyvät 25. heinäkuuta.

Suurin osa suomalaiskisaajista edustaa paikallista urheiluseuraa. Mika Niemeläisen seura on KasiKasi. Seurasta on tullut arvokisakävijälle kannustavia kommentteja.

Kun Niemeläiseltä kysyy neuvoa oman heittotaidon parantamiseen, niin vinkit ovat yksinkertaisia.

–Lattiassa on viivat. Katso siitä suunta ja heitä. Jos heitto ei osu, niin siirry toiselle viivalle.

Keilaaminen ei ole selvästikään salatiedettä. Ainakaan arvokisaurheilijalle.